Connect with us

technokrata

Ha Mohamed nem megy a hegyhez…

Dotkom

Ha Mohamed nem megy a hegyhez…

A Magyar Telekom Vállalati Szolgáltatások Üzletága (a T-Systems) azt tapasztalja, hogy az ügyfelek nem szívesen tárolják maguktól távol szervereiket, így aztán “Ha Mohamed nem megy a hegyhez.

..” szólás szellemében a cég igyekszik szolgáltatásaival közel kerülni partnereihez, s ennek jegyében nyitja meg legújabb szervertermét Győrben. A 350 négyzetméter alapterületű Adatparkba már meg is kezdődött a beköltözés – mondta lapunknak Gulyás Zoltán hoszting-termékmenedzser.

Vidéken általában két csoportba sorolhatók a vállalkozások, aszerint hogy rendelkeznek-e vagy sem saját szerverteremmel. Az első körbe főként a nagy, a második csoportba pedig inkább a kis- és középvállalkozások tartoznak. Gulyás szerint mindkét körből számíthatnak ügyfelekre, hisz azok a cégek, amelyek saját kollégákkal üzemeltetnek szervertermet, nem várhatják el munkatársaiktól, hogy SLA-t vállaljanak, (Service Level Agreement: Szolgáltatási Szint Megállapodás). Az üzemeltetett rendszerek leállhatnak és erre a vezetőség csak önkritikával reagálhat, míg ezt a követelésüket egy külső szolgáltatóval szemben egyértelműen megfogalmazhatják. Mellettük azok a kisebb cégek is a potenciális “megszólítottak” között vannak, akik szervereiket nem a legbiztonságosabb körülmények között, valahol az asztal alatt tárolják. Hisz minden vállalkozásnak, amelynek olyan szerverei vannak, melyeken az üzletmenetéhez létfontosságú adatok, alkalmazások találhatók, szüksége van a biztonságos, magas rendelkezésre állású szerverelhelyezésre, üzemeltetésre, hogy adatait, folyamatait biztonságban tudhassa. A webes megjelenés kiesése egy cég életében néhány óra alatt is több százezres vagy milliós károkat tud okozni. A T-Systems Adatpark szolgáltatásával ezt a kockázatot a minimumra lehet csökkenteni.

A géptermekben mind az üzembiztos működéshez szükséges fizikai környezetet (szünetmentes áramellátás, klimatizáció, tűzvédelem, biztonsági rendszer), mind a korszerű internetes alkalmazások futtatásához szükséges nagy sebességű tartalékolt belföldi és külföldi internet-gerinchálózati hozzáférést biztosítják. Így például azok számára is előnyös lehet a T-Systems kínálta megoldás, akik ugyan rendelkeznek szélessávú kapcsolattal, annak terheltségét azonban ennek során “felszabadíthatják”, s más célokra hasznosíthatják. Gulyás Zoltán kiemelte, hogy az általuk biztosított rendelkezésre állási idő rendkívül magas (99,982%): éves szinten legfeljebb másfél óra leállást engedélyeznek maguknak összesen, a telepített N+1 rendszerű eszközökkel. Ehhez hasonló rendelkezésre állás biztosítása a vállalkozás saját telephelyén igen költséges lenne. Az adatvesztéstől sem kell tartaniuk azoknak, akik a T-Systems Adatparkjában helyezik el számítógépüket, hisz igény szerint a társaság fájlmentés szolgáltatásával archiválja a rendszereket. Azoknak a félelmét is eloszlatta Gulyás Zoltán, akik óvakodnak attól, hogy kiadják kezükből a szerverüket. A távmenedzsmentrendszerek saját területen nem vagy csak nagyon drágán voltak kiépíthetőek, Adatparkjaiknak viszont a szolgáltatás a részét képezi. Segítségével ügyfeleik úgy tudják elérni szervereiket, mintha ténylegesen a szerverszobában, az eszközeik mellett lennének.

Azok számára pedig, akik továbbra is vonakodnának attól, hogy megváljanak saját szerverüktől, a bérszerver-szolgáltatását kínálja a cég. Ma már az új ügyfelek többsége nem is visz be saját gépet az Adatparkba. Ez a megoldás pénzügyi szempontból még kedvezőbb is, ha ugyanis saját géppel valósul meg a fejlesztés, annak komoly beruházási oldala van. Bérgépszolgáltatás esetén viszont a professzionális HP rack szerverért sem kell többet fizetni, mint egy saját gép polcos elhelyezéséért, vagyis körülbelül havi 20 ezer forint befektetéssel felszabadul a beruházási forrásokra szánt keret és azt más célokra fordíthatja a cég. Nagy rendelkezésre állású alkalmazások futtatásához a T-Systems az újonnan kifejlesztett virtualizációs technológiát javasolja, ahol a gépek esetleges kiesésekor, leállásakor az adatok 300 ms alatt egy új kiszolgálóra települnek át.Összefoglalva a T-Systems mindazon cégeknek javasolja ezt a szolgáltatást, akik internetes honlappal vagy webshoppal rendelkeznek, fontos adataik vannak (például vállalatirányítási rendszer adatbázisai), korábban tapasztaltak már adatvesztést, vagy egyszerűen csak a nagyobb biztonság érdekében professzionális szervertermekben akarják üzemeltetni szervereiket. A hoszting fejlődésével ma már nemcsak a nagyvállalati szegmens építhet az Adatparkok adta biztonságra, hanem egyre több kisvállalat is igénybe veszi az informatikának ezt a költségkímélő változatát.

A nemrég átadott szegedi szerverterem kihasználtsága kapcsán Gulyás elmondta, hogy azt már bővíteni kellett, s további 200 négyzetméteres szabad terület áll még rendelkezésükre, amit várhatóan hasznosítani fognak. Egy piaci felmérés szerint egyébként óriási növekedési lehetőség rejlik ezen a területen, hisz a potenciális ügyfelek 10-12 százaléka foglal helyet különböző szervertermekben. Így aztán elképzelhető, hogy a Magyar Telekom is további adatparkokat nyit majd az ország más területein is – jelezte Gulyás Zoltán.

A budapesti és az idén átadott szegedi után most újabb szervertermet nyit a Magyar Telekom Vállalati Szolgáltatások Üzletága. A legújabb, győri létesítményben is rendkívül magas rendelkezésre állási időt, adatbiztonságot, költséghatékony megoldásokat, illetve jelentős, folyamatosan bővített sávszélességet biztosít a vállalkozásoknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák