Connect with us

Óráról órára 150%-kal emelkedett a spam mennyisége

Dotkom

Óráról órára 150%-kal emelkedett a spam mennyisége

Sajnos nem hozott tartós sikert a legismertebb spam-támogató cég kiiktatása.

A Symantec spamelhárító mérnök csapatának adatai szerint a McColo kaliforniai hosting-cég kiiktatását (részletek itt) ugyan 65%-os spam-visszaesés követte, ám az azóta eltelt időben mégis hét százalékkal több spam került ki. A spammerek új módokat keresnek, hogyan juttassák el rendszerünkre kéretlen küldeményeiket. Az elmúlt két hét során kétszer is csúcsot döntött a spamáradat.

Volt olyan időszak az elmúlt két hét során, amikor óráról órára 150 százalékkal emelkedett a spam mennyisége. November 24-én, hétfőn például újra rekord mennyiségű spamet észleltek a Symantec szakemberei: aznap a kéretlen levelek aránya felülmúlta a 44%-os átlagot. A McColo bezárásakor mért adathoz képest most hét százalékos növekedést mértek.

Változik a spam természete is. A spamek egy bizonyos típusa, konkrétan a szöveg/HTML alapú kéretlen e-mailek aránya az elmúlt időszakban ismét 55 százalékra ugrott. A McColo bezárását megelőzően volt ilyen az arány (pontosan 55 százalék), majd a kaliforniai hosting-cég kiiktatása után az átlag körülbelül 34 százalékos lett. Ez a változás mutatja, hogy a spammerek ismét nagyüzemben dolgoznak.

„Csak ideiglenes volt a visszaesés, a spammerek máris megtalálták a módját, hogy célba juttassák az e-maileket. A spam sok embernek üzlet, és mint bármilyen üzletben, a spammerek is új módszereket keresnek, ha a régi csatornát már nem használhatják.” – hangsúlyozta Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom