Connect with us

Hogyan lesz egy kis magyar cégből nagy vállalat?

Dotkom

Hogyan lesz egy kis magyar cégből nagy vállalat?

A Balabit 2008-as éve igazi sikertörténet.

A Balabit termékei iránti kereslet 2008-ban is erőteljesen növekedett, úgy a belföldi, mint a külföldi piacokon. Az általános gazdasági válsághangulat ellenére az év utolsó negyedévében realizálták a bevételek közel 40% százalékát. 2008-ra körülbelül 600-700 millió forint árbevételre számítanak, amely 41-63 százalékos növekedés jelent a 2007-es évhez képest (az előző évek számai: 2007 – 435 millió, 2006 – 295 millió, 2005 – 180 millió). A bevétel szerkezete továbbra is változatlan, kilencven százaléknál is magasabb arányban szoftver licenc és szolgáltatás.

Az egykor egyetlen termékes Balabit ma két nyílt forrású és négy kereskedelmi terméket fejleszt, amelyek mindegyike a prémium szegmensben versenyez a maga piacán a világ valamennyi régiójában. A termékekre vetített bevétel is egészségesnek mutatkozik, bár darabszámban még a Zorp tűzfallal kapcsolatos értékesítések vezetnek (60%), a magasabb licenc értéknek köszönhetően a mindössze két éves Shell Control Box és a syslog-ng termékcsoport már a licenc-bevételek majd kétharmadáért felelősek. Különösen sokat mondó az a tény, hogy az idén októberben megjelent syslog-ng appliance a syslog-ng Store Box is kimutatható hányadát adja az idei bevételnek (6%).

A Nyugat- és Észak-Európát ellátó németországi leányvállalat bevételei mára meghaladják az alapításkori Balabit teljes éves árbevételét (2008-ra nagyjából 800.000 eurót várnak). Emellett említésre méltó eredményeket produkált még az észak-amerikai, a közel- keleti és a délkelet-ázsiai régió is. A Balabit teljes árbevételének közel 50 százaléka származik így külföldről.

Termékek
Shell Control Box – Az SCB segítségével transzparens módon auditálható a szerveradminisztráláshoz használt SSH és RDP csatornák. A teljes forgalom (beleértve a konfigurációk módosításait, végrehajtott parancsokat, stb.) audit trail formájában naplózható és archiválható. Minden adat titkosított és digitálisan aláírt állományokban kerül tárolásra, meggátolva az adatok módosítását és manipulálását. Bármilyen probléma (szerver konfigurációs hiba, jogosulatlan adatbázis módosítás, váratlan leállás) lép fel, az esemény körülményei rögtön hozzáférhetőek az audit trail állományokban, így az incidens oka könnyedén megállapítható.

syslog-ng Store Box – Az SSB megoldást nyújt a naplóüzenetek központi gyűjtésére. Alapjában az SSB egy nagykapacitású naplózószerver, mely a magas rendelkezésre állást is támogatja. Mivel számos különböző platformról képes gyűjteni az üzeneteket, minden környezetbe integrálható. Pontos beállításaitól függően valós időben másodpercenként akár 75.000 üzenetet, vagy óránként több mint 24 GB nyers naplóüzenetet is képes feldolgozni. A berendezés nagyobb változatai (SSB5000 és SSB10000) saját adattároló megoldással rendelkeznek, és akár 10 Terabyte adat tárolására is képesek.

Zorp Gateway – A Zorp tűzfal egy robusztus határvédelmi eszköz, melyet kiterjedt informatikai hálózattal rendelkező nagyvállalatok és más magas biztonsági igényű intézmények számára fejlesztettek ki. A hálózati forgalom feldolgozásával nyert információk alapján a szkriptekkel kiegészíthető grafikus konfiguráció lehetőséget ad az adminisztrátor számára, hogy implementálja a vállalat hálózatokra vonatkozó biztonságtechnikai előírásait. A terméket olyan szolgáltatások jellemzik, mint például a Single Sign On autentikáció vagy a felhasználói szintű QoS.

Munkavégzés a Balabitnél
A két évvel ezelőtti 30 fő létszámmal szemben ma a Balabitnél ötvennél is többen dolgoznak, és még nem érték el a jelenleg létező termékek folyamatos fejlesztéséhez és támogatásához tervezett létszámot, amely 60-70 fő. A Balabit támogatja a fejlett szervezeti struktúrákat, mint mobil munkavégzés és a projekt alapú csapatmunka. Értékelő és motivációs rendszere segítségével a hazai IT szektorban kiemelkedően alacsony fluktuációval büszkélkedik a vállalat.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom