Connect with us

technokrata

SMS-sel zárolható laptopok

Dotkom

SMS-sel zárolható laptopok

Mobiltelefonnal irányíthatjuk noteszgépeinket.

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy mennyire fontos egy mobil eszköz esetében a „vas” védelme mellett az azon tárolt információ is. Sajnos nagyon sokan még ma is úgy gondolják, hogy a rajta tárolt adatok nem igazán jelentősek, pedig már magánszemélyek esetén is olyan érzékeny információk juthatnak ki, ha elvesztjük laptopunkat, mint például bankszámla és hitelkártya adatok, belépési azonosítók és jelszavak – hogy csak néhányat említsünk. Képzeljük el, mekkora kárt okozhat egy céges noteszgép eltűnése.

Számos megoldást fejlesztettek már a károk minimalizálása végett; ezek közül egy régi-új megoldásról számolunk most be. A Lenovo nemrég bejelentette, hogy legújabb (a jövő év első negyedévétől kapható) Thinkpad laptopjai lehetővé teszik a mobiltelefonos „távvezérlést”. Konkrétabban: amennyiben elvesztettük notebookunkat, vagy ellopták azt tőlünk, egy SMS elküldésével máris zárolhatjuk. Így a tolvaj, vagy a kevésbé becsületes megtaláló nem tudja aprópénzre beváltani az azon tárolt információkat, azaz cégünk valószínűleg nem kap zsarolólevelet (és ez még a jobbik eset).

Mégis, mennyire komoly a fenyegetés? Nos, a 2008-as CSI Computer Crime and Security Survey nevű, az Egyesült Államokra vonatkozó kutatás szerint a magánkézben és köztulajdonban (értsd kormányzati, önkormányzati) levő szervezetek 42 százalékát(!) érte valamilyen incidens egy eltűnt hordozható számítógép miatt. Ezek nagy részét meg lehetett volna előzni, ha például a Lenovo által – a BIOS-fejlesztésben régi motorosnak számító Phoenix Technologies-zal együttműködve – létrehozott Remote Disable funkcióval el vannak látva. Ennek révén a tulajdonos egyetlen szöveges üzenet elküldésével képes zárolni a masinát, és ezzel megakadályozni az adatokhoz való hozzáférést. Az eszközt ugyan nagy valószínűséggel nem kapják vissza az érintettek, de legalább megakadályozhatják az adatszivárgást.

Értelemszerűen két feltételnek kell teljesülnie a funkció sikeres működéséhez. Az egyik, hogy a hordozható számítógép fel tudjon jelentkezni a mobiltelefonos hálózatokra – az új Thinkpadek képesek (lesznek) erre. A másik pedig, hogy az eltulajdonított laptop belül legyen a GSM-hálózat lefedettségi területén. Amennyiben ugyanis nincsen térerő, értelemszerűen nem tud eljutni az SMS sem a notebookhoz. Viszont ha minden feltétel adott – és városi környezetben miért ne lenne az -, akkor hatékony eszközt kapunk kezünkbe, adataink védelmét illetően. És akkor sincs gond, ha netán megkerülne a masina: előre beállított jelszóval feloldható a zárolás.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle