Connect with us

technokrata

A piac megtelt, tessék beszállni?

Dotkom

A piac megtelt, tessék beszállni?

A következő egy hónapban kiderül, hogy lesz-e belátható időn belül negyedik mobiltelefon-szolgáltató Magyarországon, és az év vége előtt azt is megtudhatjuk, melyik jelentkező nyeri el a szolgáltatási jogot.

Nem sok vállalatot lelkesített fel a lehetőség, hogy megpróbáljon helyet szerezni magának a rendkívül telített, 115 százalékos lefedettséget mutató mobilpiacon, a versenybe a jórészt a hazai távközlési ágazat ismert szereplői szálltak be. Megvette a tenderfüzetet a virtuális mobilszolgáltatás lehetővé tételét jó ideje szorgalmazó Telekom 4 (karöltve az Externettel), továbbá a nagy reményekkel induló Invitel (bár egyelőre csalódnia kellett, mivel egy miniszteri rendelettel mások mellett az Invitelt is kizárták a pályázatból). Megszerezheti a szolgáltatási jogot a Magyarországon DigiTV márkanév alatt tevékenykedő – egy magyar üzletember nevéhez köthető – romániai vállalat is, amely a szomszédos országban rövid idő alatt szépszámú mobiltelefon-előfizetőre tett szert.

A verseny tehát várhatóan két – jó esetben, ha az említett rendeletet megváltoztatják, három – szereplő között dőlhet el. Kérdés persze, milyen esélyekkel indul csatába a nyertes egy olyan piacon, amelyen a versenytársai komoly szolgáltatási és árharcot vívnak egymással, amelyen a harmadikként belépő Vodafone-nak – piaci értéke alapján a világ legnagyobb mobiltársaságának – sok tőkére, időre, jelentős erőfeszítésekre volt szüksége ahhoz, hogy kihasítsa egyötödnyi piaci részesedését. Ne feledjük: a mobiltelefon-szolgáltatás igencsak tőkeigényes iparág, és a fejlesztésekhez szükséges hitelek megszerzése manapság sokkal nehezebb, mint egy-két évvel ezelőtt. Mindezek tükrében kérdés, hogy a kudarccal végződött korábbi tender után miért írták ki a mostani pályázatot. Szondázni akarták az érdeklődést? A válasz egyelőre ködbe vész, akárcsak a tender kimenetele.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák