Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbban küldhetünk sms-t külföldön

Dotkom

Olcsóbban küldhetünk sms-t külföldön

Az Európai Unió országainak távközlési miniszterei tegnap elfogadták az Európai Bizottság (EB) javaslatát, hogy szabjanak határt az sms és más adatküldés barangolási (roaming) díjának.

A jövőben az sms és a többi elektronikus adatátvitel barangolási átlagos díja a jelenleginek majdnem harmadára csökken. Az sms-roaming maximum nettó ára 11 euró cent lesz, míg az adatátvitelért megabájtonként legfeljebb egy eurót kérhetnek el a szolgáltatók. A cél, hogy az új szabályozás jövő nyárig hatályba lépjen.

Ma az egyik uniós országból egy másikba küldött sms átlagosan 29 eurócentbe kerül, ami tízszerese a belföldi tarifának, és Brüsszel szerint ezt semmi sem indokolja, legalábbis a hatalmas különbség nincs arányban az esetleges extra költséggel. Megszabják azt is, hogy a szolgáltatók egymás közötti kapcsolódásért legfeljebb 4 centet számolhatnak fel (a fogyasztói díjtétel ezt már tartalmazza). Az EB javaslata tehát ugyanazt az utat járja be, mint a mobil telefonálás roamingdíja esetében: mivel a szektor nem volt hajlandó önszabályozásra, Brüsszel beváltotta fenyegetését és maga kezdeményezte a kötelező díjhatárt. A miniszterek egyúttal 2010-től 2013-ig meghosszabbították a barangolás tavaly nyár óta érvényes maximum tarifáját. A távközlésért felelős tárcák vezetői arról is döntöttek, hogy a jövőben a szolgáltatóknak át kell térniük a másodpercenkénti számlázásra, mégpedig már az első fél perctől. A következő hetekben az Európai Parlament elé kerül a javaslat, amelynek társdöntési jogköre van. Viviane Reding, az EB távközlésért felelős tagja üdvözölte a megállapodást, amely szinte páratlanul gyorsan tette magáévá a brüsszeli álláspontot és reményének adott hangot, hogy a külföldre utazók már jövő júliustól élvezhetik az olcsóbb tarifát Európában.

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott roaming sms-árak az uniós átlag közelében vannak, 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentre rúgtak. Az NHH adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban alkalmazott roaming sms-árak minimum kétszer, de esetenként tízszer magasabbak a belföldi sms-ekénél – információink szerint a belföldi sms ára 10-40, míg a külföldi 78-110 forint körül mozog -, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira és nem csökkentették a roaming sms-díjakat. Pataki Dániel, az NHH elnöke, aki egyben az Európai Szabályozó Hatóságok (ERG) idei elnöke, korábban kifejtette: az sms esetében a gyakorlat nem igazolta a várakozásokat, hogy a mobilbarangolásról született uniós törvényt követően a szektor hajlandó lesz önszabályozásra. Az elmúlt egy évben nem volt árverseny, ezért ő is Brüsszel közbelépését sürgette.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés