Connect with us

technokrata

Meghosszabbították a mobiltendereket

Dotkom

Meghosszabbították a mobiltendereket

Két új szolgáltató is a piacra léphet, ha akar.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 15 nappal meghosszabbította a két új szolgáltató piacralépését is lehetővé tevő mobil- és frekvenciapályazatai egy részének beadási határidejét, a frekvenciasávok felhasználási szabályait rögzítő miniszteri tendelet változása miatt – közölte a hatóság.

A határidőt Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jóváhagyásával hosszabbították meg. A rendelet csütörtöki módosítása szerint a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacralépését lehetővé tevő A frekvenciacsomagra pályázhatnak azok a társaságok is, amelyek rendelkeznek 3,5GHz-es frekvenciahasználati jogosultsággal.

A beadási határidő december 12-ére módosítása a 900/1800/2100MHz-es frekvenciákra vonatkozó A csomag mellet az attól elválaszthatatlan 26GHz-es csomagokat, azaz a C, F és a G csomagokat is érinti.

A 450MHz-es frekvencia hasznosítására vonatkozó B csomagra, valamint a két további 26GHz-es csomagra (D, E) kiírt pályázatokat változatlanul november 28-án kell beadni.

Az NHH a pályázatokat a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében hirdetette meg. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

Az A blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A B blokk nyertese pedig elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A 26GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez. A pályázati kiírást eddig 14 cég vásárolta meg.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle