Connect with us

Egy tucatnál is több érdeklődő a frekvenciapályázaton

Dotkom

Egy tucatnál is több érdeklődő a frekvenciapályázaton

Az első módosítás után ma kellett volna beadniuk pályázatukat azoknak a cégeknek, amelyek versenybe szállnak a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által meghirdetett frekvenciákért, ám az NHH 15 nappal meghosszabbította a két új szolgáltató piacra lépését is lehetővé tevő mobil- és frekvenciapályázatai egy részének beadási határidejét – jelentette be tegnap a hatóság.

A módosítás a 900/1800/2100 MHz-es frekvenciákra vonatkozó A csomag mellett az attól elválaszthatatlan 26 GHz-es – azaz a C, F és a G – csomagokat is érinti. Ezeknél a beadási határidő 2008. december 12-e. A 450 MHz-es frekvencia hasznosítására vonatkozó B csomagra, valamint a két további 26 GHz-es csomagra – D, E – kiírt pályázatokat változatlanul november 28-án, azaz ma kell beadni. Az NHH tájékoztatása szerint a pályázati kiírásokat eddig összesen 14 cég vásárolta meg. A mostani időpont-módosítás hátterében az áll, hogy egy miniszteri rendelet miatt nem indulhattak volna a pályázaton azok a társaságok, amelyek rendelkeznek a 3,5 GHz-es frekvencia használatára vonatkozó jogosultsággal. Ezen a rendeleten változtatott a miniszter, ami után pedig meghosszabbították a pályázatok beadásának határidejét, hogy lehetőséget biztosítsanak azoknak a cégeknek is a tenderdokumentumok elkészítésére, amelyek a fenti helyzet miatt tanácstalanok voltak, s ezért nem készülhettek el pályázatukkal. (Az Antenna Hungária Zrt., a GTS-DataNet, az Invitel, a Magyar Telekom rendelkezik az említett 3,5 GHz-es frekvenciahasználati jogosultságával.) Ha a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

Az A csomag nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A B csomag nyertese elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávúinternet-ellátását javíthatja. A 26 GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a vezeték nélküli szélessávúinternet-lefedettség jelentős növeléséhez.Állunk elébe – Beck GyörgySzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom