Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne legyenek illúzóink: el akarják lopni pénzünket

Dotkom

Ne legyenek illúzóink: el akarják lopni pénzünket

Hétköznapi emberek 7 milliárd dollárja került veszélybe egy év alatt.

Megjelent a Symantec online feketegazdaságról szóló beszámolója, melynek adatait a vállalat védelemtechnikai és reagáló szervezete (Security Technology and Response – STAR) gyűjtötte be a feketegazdaság szervereiről 2007. július 1. és 2008. június 30. között. A feldolgozott adatok szerint a vonatkozó időszakban az összes meghirdetett áru potenciális értéke meghaladta a 276 millió dollárt. Ezt az értéket az áruk és szolgáltatások meghirdetett ára alapján számították ki. Ez az érték mutatja, mennyi bevételre tettek volna szert a csalók, ha eladták volna a teljes készletüket.

A feketegazdasági áruk és szolgáltatások között a leggyakrabban hirdetett kategória a hitelkártya-információké volt (31%). Bár a lopott hitelkártyaszám maga nem nagy összeg – csupán tíz cent és 25 dollár között mozog az ára -, figyelemreméltó adat, hogy a vizsgált meghirdetett hitelkártyák hitelkeretének átlaga már négyezer dollár fölött volt. A Symantec az összes meghirdetett hitelkártya értékét 5,3 milliárd dollárra becsüli a beszámoló időszakában.

A hitelkártya-információk népszerűségének a valószínűleg az az oka, hogy az ilyen információkat több csatornán is be lehet szerezni, és számtalan formában lehet csalásra használni. A hitelkártyákkal egyszerűen lehet vásárolni a neten, a kereskedők vagy a hitelt nyújtók viszont csak nehezen és lassan tudják felismerni és megfelelően kezelni a csalárd ügyleteket. Gyakran csak az után tudnak lépni, hogy az ügylet lezárult és az áru már a csalóhoz került. A hitelkártya-információkat gyakran nagy tételben, árengedménnyel vagy nagyobb vásárlásnál ingyenes ajándékszámokkal értékesítik.

A második leggyakrabban hirdetett áru- és szolgáltatáskategória húsz százalékos részesedéssel a bankszámláké volt. A lopott bankszámla-információkat tíz és ezer dollár között értékesítik. A meghirdetett lopott bankszámlák egyenlegének átlaga viszont közel negyvenezer dollár volt. A bankszámlák meghirdetett átlagos egyenlegét és az ellopott bankszámlaszámok átlagárát figyelembe véve a beszámoló időszakában a meghirdetett bankszámlák értéke 1,7 milliárd dollár volt. A számlainformációk népszerűségének oka az lehet, hogy a vásárlók nagy valószínűséggel gyorsan jutnak nagy haszonhoz. Előfordult például, hogy a bűnözők a neten keresztül a számlákon levő pénzt negyedórán belül lekövethetetlen helyekre szívták le.

A vizsgált időszakban a Symantec 69.130 aktív hirdetőt és 44.321.095 elküldött üzenetet számolt össze az online csalók fórumain. A tíz legaktívabb hirdető által meghirdetett áruk potenciális értéke a hitelkártyák esetében 16,3 millió dollár, a bankszámláknál kétmillió dollár volt. A legaktívabb hirdető a felmérés ideje alatt 6,4 millió dollár értékű készletet próbált meg eladni a Symantec jelentése szerint.

A feketegazdaság a legkülönbözőbb földrajzi helyeken folyik, és a magánemberek laza csoportosulásától a szervezett és fejlett csoportokig a legkülönfélébb informatikai bűnözők számára hajt hasznot. A beszámoló időszakában Észak-Amerikában volt a legtöbb ilyen szerver (45 százalék). Az európai, közel-keleti és afrikai régióban a szerverek 38 százaléka, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 12 százaléka, Latin-Amerikában pedig öt százaléka működött. A feketegazdasági szerverek földrajzi helye állandóan változik, így próbálják elkerülni, hogy leleplezzék őket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés