Connect with us

technokrata

Ne legyenek illúzóink: el akarják lopni pénzünket

Dotkom

Ne legyenek illúzóink: el akarják lopni pénzünket

Hétköznapi emberek 7 milliárd dollárja került veszélybe egy év alatt.

Megjelent a Symantec online feketegazdaságról szóló beszámolója, melynek adatait a vállalat védelemtechnikai és reagáló szervezete (Security Technology and Response – STAR) gyűjtötte be a feketegazdaság szervereiről 2007. július 1. és 2008. június 30. között. A feldolgozott adatok szerint a vonatkozó időszakban az összes meghirdetett áru potenciális értéke meghaladta a 276 millió dollárt. Ezt az értéket az áruk és szolgáltatások meghirdetett ára alapján számították ki. Ez az érték mutatja, mennyi bevételre tettek volna szert a csalók, ha eladták volna a teljes készletüket.

A feketegazdasági áruk és szolgáltatások között a leggyakrabban hirdetett kategória a hitelkártya-információké volt (31%). Bár a lopott hitelkártyaszám maga nem nagy összeg – csupán tíz cent és 25 dollár között mozog az ára -, figyelemreméltó adat, hogy a vizsgált meghirdetett hitelkártyák hitelkeretének átlaga már négyezer dollár fölött volt. A Symantec az összes meghirdetett hitelkártya értékét 5,3 milliárd dollárra becsüli a beszámoló időszakában.

A hitelkártya-információk népszerűségének a valószínűleg az az oka, hogy az ilyen információkat több csatornán is be lehet szerezni, és számtalan formában lehet csalásra használni. A hitelkártyákkal egyszerűen lehet vásárolni a neten, a kereskedők vagy a hitelt nyújtók viszont csak nehezen és lassan tudják felismerni és megfelelően kezelni a csalárd ügyleteket. Gyakran csak az után tudnak lépni, hogy az ügylet lezárult és az áru már a csalóhoz került. A hitelkártya-információkat gyakran nagy tételben, árengedménnyel vagy nagyobb vásárlásnál ingyenes ajándékszámokkal értékesítik.

A második leggyakrabban hirdetett áru- és szolgáltatáskategória húsz százalékos részesedéssel a bankszámláké volt. A lopott bankszámla-információkat tíz és ezer dollár között értékesítik. A meghirdetett lopott bankszámlák egyenlegének átlaga viszont közel negyvenezer dollár volt. A bankszámlák meghirdetett átlagos egyenlegét és az ellopott bankszámlaszámok átlagárát figyelembe véve a beszámoló időszakában a meghirdetett bankszámlák értéke 1,7 milliárd dollár volt. A számlainformációk népszerűségének oka az lehet, hogy a vásárlók nagy valószínűséggel gyorsan jutnak nagy haszonhoz. Előfordult például, hogy a bűnözők a neten keresztül a számlákon levő pénzt negyedórán belül lekövethetetlen helyekre szívták le.

A vizsgált időszakban a Symantec 69.130 aktív hirdetőt és 44.321.095 elküldött üzenetet számolt össze az online csalók fórumain. A tíz legaktívabb hirdető által meghirdetett áruk potenciális értéke a hitelkártyák esetében 16,3 millió dollár, a bankszámláknál kétmillió dollár volt. A legaktívabb hirdető a felmérés ideje alatt 6,4 millió dollár értékű készletet próbált meg eladni a Symantec jelentése szerint.

A feketegazdaság a legkülönbözőbb földrajzi helyeken folyik, és a magánemberek laza csoportosulásától a szervezett és fejlett csoportokig a legkülönfélébb informatikai bűnözők számára hajt hasznot. A beszámoló időszakában Észak-Amerikában volt a legtöbb ilyen szerver (45 százalék). Az európai, közel-keleti és afrikai régióban a szerverek 38 százaléka, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 12 százaléka, Latin-Amerikában pedig öt százaléka működött. A feketegazdasági szerverek földrajzi helye állandóan változik, így próbálják elkerülni, hogy leleplezzék őket.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle