Connect with us

technokrata

Kérészéletűnek bizonyult az FBI-akció hatása

Dotkom

Kérészéletűnek bizonyult az FBI-akció hatása

A múlt héten 70-80 százalékkal csökkent a spamek aránya, jelentették azok a vállalatok, amelyeknek levelezőkiszolgálóját a Sunbelt Ninja E-mail Security vírus- és spamszűrő védi.

Egy nagy szállítmányozási cég levelezésében például 70 százalékkal esett vissza a beérkező kéretlen levelek száma, a heti 1,1 millió spam helyett már “csak” 330 000 érkezett és számuk napról napra csökkent – számolt be a Sunbelt Software. A korábban sohasem látott szintűre visszaeső reklámlevél-áradat az FBI akciójának köszönhető, amelynek során lekapcsolták a McColo nevű, gyermekpornóval és vírusterjesztéssel megvádolt szolgáltatót, amely ügyfelei közt a legnagyobb amerikai spammerhálózat tagjai is megtalálhatók voltak.

Ebben az időszakban a magyar elektronikus levelezésben is csökkent a kéretlen levelek aránya. A spamszűréssel foglalkozó Message Partners Corp. MPP elnevezésű megoldás statisztikája szerint míg októberben a két legnagyobb hazai ingyenes e-mail szolgáltatót, illetve számos nagyvállalatot védő MPP-rendszer nemritkán 80 százalék feletti spamarányt jelzett, addig a McColo lekapcsolásának napjától kezdve folyamatosan csökken a reklámlevelek aránya, gyakran ötven százalék alá süllyed. “Régen láttunk ilyen kiegyenlített arányt a jó és a kéretlen levelek között, és bár a mostani helyzet a radikális beavatkozásnak köszönhetően hirtelen megváltozott, idővel biztosan visszaáll a sajnos normálisnak nevezhető, 80 százalék feletti szintre” – nyilatkozta a múlt héten – jövőbelátóan – a Yellow Cube 2000. Kft., az MPP magyarországi képviseletének vezetője, Bódis Ákos. A legfrissebb adatok szerint az idilli állapotok néhány nap alatt megszűntek (lásd grafikon), ugyanis a spammerek a jelentős bevételkiesést feltehetőleg kínai vagy orosz – szolgáltatókat igénybe véve pótolták, ezeket ugyanis az amerikai bűnüldöző szervek nem érik utol.

A Google megmondjaA Google napokban indított onlineszolgáltatásával (www.google.com/a/help/intl/en/security/roi_calculator.html) kiszámolható, hogy pénzben kifejezve mekkora kára származik a szervezeteknek a kéretlen levelekből. A károk kiszámításához meg kell adni az alkalmazottak számát, a fizetésüket, a munkanapok számát, a spammennyiséget és azt, hogy mennyi időt von el egy alkalmazottól egyetlen kéretlen üzenet. A kalkulátor ezután megjeleníti, hogy mennyi kárt jelent ez pénzben és kieső munkaidőben kifejezve. A szolgáltatás azt is közli, hogy mennyi idő alatt térülne meg a Google fizetős szűrőjének használata. A Spamhaus levélszemét-ellenes szervezet vezetője, Richard Cox szerint szép dolog, hogy a Google ilyen világosan érzékeltetni tudja a spam költségeit, de a cég tehetne még egy s mást a kéretlen levelek számának csökkentése érdekében. Cox szívesen látná például, ha a Google hatékonyabban lépne fel a Gmaillel spammelők ellen, és azt is, ha a gmailes feladók ip-címeit is feltüntetné az üzenetekben – írja a Computer World cikkére hivatkozva a VirusBuster hírlevele.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle