Connect with us

technokrata

Apró robotok figyelnek meg minket a munkahelyünkön

Dotkom

Apró robotok figyelnek meg minket a munkahelyünkön

Intelligens baktériumok és mesterséges intelligencia a kémkedés szolgálatában.

A Canon megbízásából Ian Person jövőkutató által készített futurológiai tanulmány a jövő irodájának biztonsági fenyegetéseit vázolja fel, amely szerint a technológiai kihívások mellett a tisztességtelen, megvesztegethető emberek, valamint a figyelmetlen alkalmazottak továbbra is jelentős biztonsági veszélyforrást jelentenek.

A jövő irodájában a biztonsági veszélyek legfőbb forrása, hogy az adatokat fizikailag kicsi, ámde nagy tárolókapacitással rendelkező eszközökön tárolják. Az alkalmazottak egyre kisebb, közönséges adathordozókon – például USB-meghajtókon, hordozható multimédia-lejátszókon, valamint mobiltelefonokon – hatalmas mennyiségű adatot csempészhetnek ki észrevétlenül az irodából. Ennek megelőzésére a jövő irodájában új MI-technológiákat használhatnak fel – hasonlóan a repülőtereken már ma is használt rendszerekhez –, amelyekkel kiszűrhetik a furcsa vagy gyanús viselkedést.

Pearson valószínűnek tartja, hogy katonai megfigyelési célokra kifejlesztett, apró robotikus rovarokat használnak majd ipari kémkedésre vagy kulcsfontosságú berendezések rosszindulatú szoftverrel vagy hardverrel történő megfertőzésére. A mesterséges intelligencia (MI) egységek a jövőben nem csupán önmagukban jelentenek fenyegetést, hanem kifinomult működésű, veszélyes vírusok is kialakulhatnak belőlük. Az előrejelzés szerint továbbá az intelligens baktériumokat kifinomult információgyűjtő gépekké szervezhetik, és felhasználhatják az irodákban.

„Első hallásra egy hollywoodi forgatókönyvíró őrült agyszüleményének hangzik, azonban az intelligens baktériumok, a mesterséges intelligencia, sőt a robotrovarok is valódi fenyegetést jelentenek a jövőben az üzleti biztonságra, így a jelentés fókuszában az ipari kémkedés lehetőségei kerültek. A vállalatoknak tisztában kell lenniük a biztonsági fenyegetések folyamatos fejlődésének veszélyeivel, és jó, ha felkészülnek a jövőbeli támadások visszaverésére.” – mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásainak értékesítési vezetője.

Ésszerű adatbiztonság
„A biztonsági szempontok sohasem akadályozhatják a mindennapi munkát. Az elvakult vállalati biztonsági intézkedések szükségtelenek: egy túl szigorú házirend csökkenti a teljesítményt és a termelékenységet egyaránt. Egy kiegyensúlyozott biztonsági szabályzat bevezetése védelmet biztosít a fenyegetések ellen, mégis elegendő szabadságot nyújt a munkavállalóknak a kiváló minőségű munkához.” – nyilatkozta Pearson.

„A vállalatokat nem béníthatja meg a félelem a biztonsági fenyegetésektől. A vezetőknek meg kell találniuk az egyensúlyt a szabad munkavégzés és a hatékony biztonsági intézkedések között. Így a szervezetek megakadályozhatják, hogy az egyes munkavállalók esetleg rosszindulatúan kihasználják pozíciójukat. A vállalati biztonságról hozott döntéseknél a legfontosabb szempont a munkavállalók hatékonyságának maximalizálása.” – tette hozzá Gilbe.

A biztonsági fenyegetésekre adott válaszlépésekben a vállalati biztonság megtartását szolgáló egyik eszközként kulcsfontosságú szerep jut a felhasználók azonosításának. A dokumentumbiztonság elősegítése érdekében a jövőbeli fejlesztési területekhez tartozik az elektronikus áramkörök nyomtatása a fontos dokumentumokba, valamint elektronikus aláírásokba – feltehetően speciális tinták segítségével. Elektronikus áramkörök továbbá közvetlenül a bőrfelületen is elhelyezhetők, így egy fejlettebb „ujjlenyomat”, vagy más néven aktív bőr hozható létre a személyazonosító adatok tárolására.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle