Connect with us

technokrata

Majdnem feleződött a hazai spamek száma

Dotkom

Majdnem feleződött a hazai spamek száma

Itthon is érződik az amerikai szerverek lekapcsolása.

Egy hete írtunk az FBI akciójáról, melynek során azt a szolgáltatót tették működésképtelenné az amerikai hatóságok, amely a spamkampányokat koordináló, az egyes zombihálózatokat vezérlő szerverek egy jó részének hostolását végezte. Az elmúlt napokban 70-90%-kal csökkent a spamek aránya, jelentették azok a vállalatok, amelyeknek levelező kiszolgálóját a Sunbelt Ninja E-mail Security vírus- és spamszűrő védi. Az egyik legnagyobb szállítmányozási cég levelezésében például 70%-kal esett vissza a beérkező kéretlen levelek száma, a heti 1,1 millió spam helyett már „csak” 330.000 érkezik, és számuk napról napra csökken. A korábban sohasem látott szintűre visszaeső reklámlevél-áradat az FBI akciójának köszönhető, amely során lekapcsolták McColo nevű, gyermekpornóval és vírusterjesztéssel megvádolt szolgáltatót.

Magyarországon is érezhetően csökkent a spamek aránya
A magyar elektronikus levelezésben is csökkent a kéretlen levelek aránya az elmúlt napokban. A spamszűréssel foglalkozó MPP statisztikája szerint míg októberben a két legnagyobb hazai ingyenes e-mail szolgáltatót, illetve számos nagyvállalatot védő MPP és Mail Security Desktop rendszer nem ritkán 80% feletti spamarányt jelzett, addig a McColo lekapcsolásának napjától kezdve folyamatosan csökken a reklámlevelek aránya, gyakran 50% alá süllyed.

„Régen láttunk ilyen kiegyenlített arányt a jó és a kéretlen levelek között, és bár a mostani helyzet a radikális beavatkozásnak köszönhetően hirtelen megváltozott, idővel biztosan visszaáll a sajnos normálisnak nevezhető 80% feletti szintre.” – mondta az MPP képviseletének vezetője, Bódis Ákos. Az ügyvezető szerint a szolgáltatás 2006-os beindítása óta még sohasem ért el 50% alatti szintet a spamek aránya. Kérdéses persze, hogy ez az idilli állapot meddig áll fenn, hiszen a spammereknek ez jelentős bevételkiesést hoz, ezért mihamarább olyan – feltehetőleg kínai vagy orosz – szolgáltatókat vesznek igénybe, amelyeket az amerikai bűnüldözési szervek nem érnek utol.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák