Connect with us

technokrata

Mínuszos maradt a Synergon

Dotkom

Mínuszos maradt a Synergon

A harmadik negyedéve is mínuszos lett a Synergonnak, az árbevétel ugyan javuló tendenciát mutat, ám a fedezetek csökkennek, így nem kis teljesítmény lenne év végére összehozni a menedzsment egymilliárdos üzemieredmény-tervét.

Közel ötmilliárd forinttal növelte bevételeit a harmadik negyedévben a Synergon, így szeptember végéig 11,6 milliárdnyi forgalmat mondhatott magáénak a csoport, hét százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában – derült ki a társaság tegnap publikált gyorsjelentéséből.

Hiába azonban a látványos forgalomnövekedés, a cég az üzletek megszerzése érdekében jelentős áldozatokra kényszerült. Az erős verseny és a kezdődő gazdasági válság miatt a megrendeléseket csak kisebb haszonnal tudta teljesíteni a társaság, így a nettó fedezet már kissé elmarad a tavalyitól. EBITDA-szinten ráadásul mínuszba is fordult a tavaly még 130 milliós pluszt mutató eredmény, a Synergon a július-szeptemberi időszakban 56 millió veszteséget hozott össze ezen a soron. Üzemi szinten is veszteséges maradt a cég, a harmadik negyedév 170 milliós veszteségével már 582 millió forintra duzzadt az első kilenchavi mínusz. A 800-1000 millió forintos üzemi eredmény eléréséhez – ami a menedzsment augusztusban megerősített terveiben még szerepelt – rendkívül erős utolsó negyedévet kellene produkálnia a társaságnak, ami a jelenlegi üzleti környezetben csodaszámba menne. Jó hír, hogy határidős sajátrészvény-pozícióin ezúttal nem bukott akkorát a Synergon, az első fél év 700 millió forintot meghaladó mínusza után most csak 90 milliós veszteség keletkezett. A pénzügyi műveletek összesen 788 millió forinttal rombolták tovább a profitot, így a csoport összesen 1,4 milliárd forint adózott veszteséget produkált az első háromnegyed évben.

Gigamegrendelés a Bkv-tőlA cég történetének legnagyobb megrendelését nyerte el, a szerdai bejelentés szerint a BKV igazgatósága ugyanis a 17 jelentkező közül a Synergont választotta ki, hogy a közlekedési vállalat számára a következő tíz évben informatikai szolgáltatásokat nyújtson. A megbízás értéke a teljes időszakra megközelíti a 33 milliárd forintot, s bár az összeg hatalmas, még mindig 10 százalékkal kevesebb, mint a szolgáltatást eddig nyújtó cég által vállalt ár. A megbízás elnyerésének hírére meredek emelkedésbe kezdett tegnap a Synergon-papírok árfolyama, a gyenge gyorsjelentés miatt korábban háromszázalékos mínuszban álló kurzus a felfüggesztést jelentő plusz 10 százalékos szintig lendült.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek