Connect with us

technokrata

Csökkentek a veszteségek a FreeSoftnál

Dotkom

Csökkentek a veszteségek a FreeSoftnál

Az informatikai üzletágban érdekelt FreeSoft cégcsoport az első háromnegyed évben 358 millió forint adózott veszteséget könyvelt el, ez mintegy 40 százalékkal kevesebb egy évvel korábbi veszteségnél.

A FreeSoft a szerdán közzétett konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli szabványok alapján készült gyorsjelentése szerint a csoport az első háromnegyed évben 5,830 milliárd forint árbevételt ért el, ami 373,92 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának teljesítményét – írta az MTI-Eco.

A társaság a gyorsjelentésben felhívja a figyelmet arra, hogy az informatikában a projektek nagy része a harmadik és anegyedik negyedévben zárul, így a bevételek többsége is ekkor jelentkezik, a költségek viszont folyamatosan merülnek fel.

A gyorsjelentés szerint a tavalyinál sokkal nagyobb bevétel a az elmúlt évben és az idén áprilisban végrehajtott akvizícióknak köszönhető: a FreeSoft 2007-ben a HUMANsoft Kft.-t, 2008-ban pedig BankSoft Kft.-t vásárolta meg.

A gyorsjelentés szerint a pénzpiaci válság és a kormányzati megszorító intézkedések hatásai a FreeSoft csoportot márelérték. A HUMANsoft és a BankSoft által forgalmazott eszközök iránti kereslet érzékelhetően csökkent, a BankSoft-tól megrendelni tervezett alkalmazás-fejlesztéseket néhány bank későbbre halasztotta. Mindebből adódóan a társaság úgy ítéli meg, hogy a FreeSoft cégcsoport 2008. évi konszolidált árbevétele a tervezett 11 milliárd forintnál mintegy 20 százalékkal alacsonyabb lesz.

A közlemény szerint – tekintettel az állandó költségek viszonylag jelentős arányára – az üzemi eredményben, illetve a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményben (EBITDA) a tervezetthez képest az árbevételnél nagyobb elmaradás valószínűsíthető.

Az adózás előtti eredményt tovább rontja a pénzügyi veszteség, ami abból adódik, hogy a cégcsoport által forgalmazott eszközök túlnyomó része dollár elszámolású importból származik: a dollár erősödése miatt jelentős árfolyam-veszteség keletkezett, továbbá a hitelállomány után fizetendő kamatok lényegesen megemelkedtek.

Mindezek eredőjeként a társaság úgy ítéli meg, hogy a 2008. évi konszolidált eredmény pozitív, de a tervezettnél jelentősen kisebb lesz, ugyanakkor a már megnyert pályázatok megbízható alapot adnak az eredmény 2009. évi gyors növekedéséhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom