Connect with us

technokrata

Visszafogott növekedés várható jövőre az it-piacon

Dotkom

Visszafogott növekedés várható jövőre az it-piacon

A globális informatikai költés növekedése számottevően lassulni fog 2009-ben a 2008 szeptemberében eszkalálódott globális pénzügyi krízis hatására.

Az IDC frissen módosított előrejelzései szerint a globális it-költés 2,6 százalékkal nő éves szinten 2009-ben, szemben a válság előtti 5,9 százalékos előrejelzéssel. Az Egyesült Államokban a várakozások szerint az it-költés 0,9 százalékkal csökken jövőre, jóval alacsonyabb szintre, mint az augusztusban publikált előrejelzésben szereplő 4,2 százalékos növekedés.”Annak ellenére, hogy a gazdaságra vonatkozó előrejelzések néhány nap leforgása alatt enyhe emelkedésről drasztikus csökkenésre változtak, a jó hír az, hogy az it jelenleg jobb helyzetben van, mint bármikor máskor, hogy ellenálljon a lassuló gazdaság lefelé irányuló húzásának” – fejtette ki John Gantz, az IDC kutatási igazgatója. Hozzátette, az informatika mára mélyen beépült számos üzletkritikus vállalati funkcióba és kiemelt szerepet játszik a hatékonyság és termelékenység további emelésében. Következésképpen, az IDC 2009-ben a globális it-költés növekedésével számol, jóllehet lassuló ütemben – jelentette ki Gantz.

Regionális összehasonlításban a költés Japánban, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egy százalék körül fog mozogni 2009-ben. Ezzel ellentétben Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika feltörekvő gazdaságai továbbra is egészséges növekedést fognak mutatni, de érzékelhetően alacsonyabb szinten, mint a korábban előrejelzett két számjegyű növekedések. Szektorok szerinti bontásban a szoftver- és szolgáltatási piacok szolid növekedésnek fognak örvendeni, míg a hardverpiacokon, a tárolóeszközök kivételével, csökkenéssel lehet számolni 2009-ben.

A 2009-et követő években az IDC az it-költés növekedésének 6,0 százalékot megközelítő szintre történő visszaállására számít a 2012-ig terjedő előrejelzési periódus végére. A gyorsuló növekedés ellenére, az IDC becslései szerint – a következő négy évben – az iparág 300 milliárd dollárnyi bevételtől esik el az alacsonyabb költés miatt. A jelenlegi pénzügyi válság bizonytalanságainak fényében az IDC pesszimista előrejelzést is készített, amellyel segíteni szeretne a vállalatvezetőknek a tervezésben, arra az esetre, ha a válság hatásai erősebbek lesznek. Ebben a forgatókönyvben a globális GDP növekedési ütemét az IDC 0,3 százalékra redukálta, ami 1,5 százalékkal marad el a jelenlegi előrejelzéstől és a leggyengébb teljesítményt jelentené a II. világháború óta eltelt időszakban. Ez marginális, 0,1 százalékos növekedést eredményezne a globális it-költésben 2009-ben, csökkenő költésekkel az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Japánban. “Noha a felülvizsgált előrejelzés és a pesszimista forgatókönyv sötét kilátásokat tükröz a globális GDP alakulására vonatkozóan a következő néhány évben, az it-költés lényegében jól alakul a 2001. szeptember 11-ét követő hanyatláshoz képest” – állítja Stephen Minton, az IDC alelnöke. “Jelenleg a vállalatok nem rendelkeznek azzal a felhalmozott informatikaieszköz- és költéstöbblettel, amelyek az Y2K probléma lecsengése és a dotkom lufi kipukkanása után lehetővé tette a beruházások leállítását. Következésképpen nagyobb lesz a rájuk nehezedő nyomás, hogy versenyképességük megőrzése érdekében továbbra is invesztáljanak az informatikába” – mondta Minton.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom