Connect with us

technokrata

Túl későn bukott meg a Yahoo vezére

Túl későn bukott meg a Yahoo vezére

Dotkom

Túl későn bukott meg a Yahoo vezére

Végleg lezárult hétfőn Jerry Yang karrierjének egy szakasza, amikor az általa alapított Yahoo Inc.

igazgatótanácsa hétfőn úgy döntött, megköszöni a vezérigazgató munkáját, de már csak addig tart rá igényt, amíg nem találja meg az utódját. A részvényesek többsége számára így is túl hosszúra nyúlt Yang uralma az USA második legnagyobb keresőprogramját működtető Yahoo felett – írta a Napi Online. Az elmúlt másfél évben a társaság jelentős veszteségekkel vészelte át a Microsoft ostromát és sikertelenül próbált szövetkezni a Google-lal, összességében több mint 20 milliárd dollárt veszített piaci értékéből. Az egy évvel ezelőtti, 34 dollár körüli részvényárfolyammal szemben az internetes cég papírjai Yang távozásának híre előtt már csak 10,6 dolláron forogtak New Yorkban – Yang távozásának hírére a frankfurti tőzsdén 18 százalékkal emelkedett az árfolyam.

Yang mintegy fél évvel ezelőtt vezérigazgatóként azzal utasította vissza a Microsoft ellenséges felvásárlási ajánlatát, hogy az nem veszi figyelembe a Yahoo-ban rejlő potenciált – kevesellte a megajánlott részvényenként 33 dollárt. A Microsoft nyomulását kivédendő szövetségre léptek volna a Google-lal, ez a terv azonban – a Microsoft jogászainak fellépése nyomán – az Egyesült Államok trösztellenes törvényén megbukott. A Sanford Bernstein elemzője szerint Yang eltávolítása a Google-lal zátonyra futott megállapodást követően közeledési szándékot jelző gesztus a Microsoft felé. Yang utódjaként számításba jöhet a társaság jelenlegi elnöke, Susan Decker – idézte a Bloomberg a Yahoo szóvivőjét, de más értesülések szerint szóba kerültek külsősök is, mint például Jon Miller, az AOL volt vezérigazgatója vagy Peter Chernin, a News Corp. elnöke.Szólj hozzá!

Dotkom

Túl későn bukott meg a Yahoo vezére

Az internetes társaság alapító-vezérigazgatóját immár másodszor távolítják el a Yahoo éléről – úgy tűnik, ezúttal végleg.

Jerry Yang karrierjének egy állomása végleg lezárult hétfőn, amikor az általa alapított Yahoo igazgatótanácsa úgy döntött, megköszöni eddigi munkáját, és előmelegít számára egy széket az it-ben, amely már most lázasan keresi méltó utódját – írta a Marketwatch. Meglehet, Yang úgy véli, túl korán lépett le a cég trónjáról, a részvényesek többsége számára már így is túl hosszúra nyúlt uralma a Yahoo felett. Az elmúlt 17 hónap során a társaság jelentős veszteségekkel vészelte át a Microsoft felvásárlási ostromát és sikertelenül próbált szövetkezni a Google-lal.

A Yahoo egy évvel ezelőtti, 34 dollár körüli részvényárfolyama mára csak szép emlék maradt, hiszen az internetes cég papírjai folyamatos csökkenés után mindössze 10,6 dolláron forognak New York-ban. Yang leváltásának ez volt egyik kiváltó oka: kicsit több mint fél évvel ezelőtt vezérigazgatóként azzal az indokkal utasította vissza a Microsoft ellenséges felvásárlási ajánlatát, hogy az akkor már Steve Ballmer vezette cég ajánlata nem veszi figyelembe a Yahoo-ban rejlő potenciált. Yang kevesellte azt az árat, amelyet a Bill Gates alapította cég adott volna a Yahoo-ért, bár a részvényesek többsége mára kifejezetten örülne annak, ha a kevesebb mint 11 dolláron forgó részvényeiért a Microsoft eredeti ajánlatában szereplő 33 dollárt kaphatna.

A Yahoo úgy próbálta kivédeni a Microsoft nem kívánatos közeledését, hogy szövetségre lépett a Google-lal, megosztva felületét a nálánál nagyobb internetes társasággal, cserébe részesedést kérve annak reklámbevételeiből. Yang remekbe szabott terve azonban az Egyesült Államok trösztellenes törvényén megbukott azt követően, hogy a Microsoft jogászai ráeszméltek: eljött a pillanat, amikor nem csak rájuk mutogatva lehet citálni az idevágó paragrafusokat, de ők maguk is dobálózhatnak a törvénnyel. A Sanford Bernstein elemzője szerint Yang eltávolítása a Google-lel zátonyra futott megállapodást követően jelzésértékű közeledés a Microsoft felé. Az SB szakértője szerint Yang utódjaként számításba jöhet a társaság jelenlegi elnöke, Sue Decker, ám ugyanekkora az esély arra, hogy kívülről hívnak új vezért, mint például a már most hírbe hozott Jon Millert, a Time Warner volt vezérigazgatóját.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák