Connect with us

technokrata

Várakozásoknál jobb Telekom negyedév

Dotkom

Várakozásoknál jobb Telekom negyedév

A Magyar Telekom Nyrt. 80,381 milliárd forint nettó eredményt ért el az első háromnegyed évben, ami 35,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 59,422 milliárd forintot – közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült gyorsjelentés alapján a társaság bevétele 502,8 milliárd forint volt ugyanezen időszak alatt, 0,2 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban.

A társaság a nagyobb nettó eredményt a magasabb kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménnyel (EBITDA), illetve a nettó pénzügyi költségek csökkenésével magyarázza. Az eredmény az elemzői várakozásoknál valamivel jobb, az árbevétel annál alacsonyabb lett – írja az MTI-eco.

A Magyar Telekom a harmadik negyedévben 5,8 százalékkal nagyobb, 26,7 milliárd forint nettó eredményt ért el a bázishoz képest, míg a bevétele 4,6 százalékkal 167,1 milliárd forintra csökkent. Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban a közlemény szerint úgy nyilatkozott, hogy a harmadik negyedéves eredmények már mutatják azokat a nehézségeket, amelyekkel a vállalatnak szembesülnie kell, ám továbbra is az a célkitűzés, hogy 2007-hez képest a bevételeket szinten tartják. Ezen túlmenően a Magyar Telekom felfelé módosítja a működéshez kapcsolódó – a macedón és montenegrói vizsgálatokkal, valamint a létszámleépítéssel kapcsolatos költségek nélküli – EBITDA célkitűzését, s kismértékű csökkenés helyett a 2007. évivel megegyező szintű működéshez kapcsolódó EBITDA-t várnak az idén is.

A gyorsjelentés szerint az első háromnegyed évben nemcsak a vezetékes szolgáltatásokból származó hang alapú kiskereskedelmi bevételek csökkentek a kábel-, mobil- és alternatív szolgáltatók által támasztott növekvő verseny következtében, hanem a nagykereskedelmi bevételek is mérséklődtek. A vezetékes hangszolgáltatások csökkenését részben ellensúlyozta a mobil, a rendszerintegrációs és informatikai, valamint az internet szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A bevételekre szintén kedvezően hatott a vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó 8,5 milliárd forint céltartalék feloldása az idei év második negyedévében.

A konszolidált mérleg szerint az EBITDA 5,4 százalékkal 213,8 milliárd forintra nőtt az első háromnegyed évben, míg az EBITDA ráta 42,5 százalék volt. A csoport-EBITDA a vizsgálattal kapcsolatos költségek és a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások nélkül, éves szinten 2,9 százalékkal emelkedett.

A gyorsjelentés szerint a macedón és a montenegrói szerződésekkel összefüggő vizsgálatokkal kapcsolatos költségek 2008. első kilenc hónapban 3,9 milliárd forintot, 2007 azonos időszakában pedig 3,7 milliárd forintot tettek ki. Ezen túlmenően a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások, amelyek részben felsővezetői szerződések megszűnésével járó költségeket is tartalmaznak, 2008. első kilenc hónapban 3,3 milliárd forintot, míg 2007 azonos időszakában 8,2 milliárd forintot értek el. Az EBITDA ráta ezen egyszeri tételek nélkül 44,0 százalék volt. A gyorsjelentés szerint a létszámcsökkentésből származó megtakarítások már érzékelhetőek a jövedelmezőségben. A csoport létszáma 2008 szeptember végén 10.654 volt, szemben az egy évvel korábbi 11.852-vel.

A vezetékes szolgáltatásokat nyújtó T-Com szegmens bevétele 218,7 milliárd forint volt az első háromnegyed évben, ami 5,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A szegmens működési eredménye 6,8 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett, míg a T-Com EBITDA-ja 0,1 százalékkal 93,4 milliárd forintra nőtt.

A T-Mobile szegmens bevétele 0,4 százalékkal 258,7 milliárd forintra nőtt, míg a működési eredménye 6 százalékkal 84,7 milliárd forintra, az EBITDA-ja pedig 1,1 százalékkal 115,9 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a T-Mobile Magyarország bevétele 0,3 százalékkal 208,8 milliárd forintra nőtt, miközben a működési eredménye 9,3 százalékkal 67,6 milliárd forintra, az EBITDA-ja pedig 2,5 százalékkal 91,9 milliárd forintra emelkedett.

A gyorsjelentés szerint a Magyar Telekom jegyzett tőkéje 104,275 milliárd forint volt szeptember végén, ugyanannyi mint egy évvel korábban. A saját tőke egy év alatt 0,2 százalékkal 511,922 milliárd forintra csökkent.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák