Connect with us

technokrata

Megállt a forgalomnövekedés a mobiltelefóniában is

Dotkom

Megállt a forgalomnövekedés a mobiltelefóniában is

Nemcsak a vezetékes szolgáltatások piacán van már visszaesés, a Magyar Telekom szinte minden üzletága kisebb bevételt és kevesebb EBITDA-eredményt hozott, mint a tavalyi harmadik negyedévben.

A Magyar Telekom már nemcsak a vezetékes szolgáltatások piacán kénytelen hónapról hónapra csökkenő bevétellel szembesülni, a harmadik negyedévben a mobilszolgáltatás és a rendszerintegráció is kisebb forgalmat hozott a cégnek, mint egy évvel korábban. Idehaza a vezetékes szegmens bevételei a mobilpenetráció növekedésével párhuzamosan megállás nélkül zsugorodnak (a harmadik negyedévben 6,8 százalékkal), illetve az erősödő verseny miatt folyamatos a forgalomcsökkenés és az átlagos tarifaszint mérséklődése is. Ráadásul a negyedév során kismértékben már az internetszolgáltatásból származó bevételek is estek. A forgalomnövekedés a hazai mobilüzletágnál is megállt, sőt a hívásvégződtetési díjak csökkenése miatt még zsugorodott is 0,6 százalékkal.

Sokkal jelentősebb visszaeséssel szembesült a Magyar Telekom külföldi leányainál. Macedóniában a vezetékes-bevételek 7,2, a mobilbevételek 5,5 százalékkal mérséklődtek, a csökkenést mindkét esetben a fokozódó versennyel és a forinterősödés kedvezőtlen hatásaival magyarázza a jelentés. Hasonló indokok miatt esett vissza Montenegróban nem kevesebb mint 35,4 százalékkal a vezetékes- és 10,2 százalékkal a mobilbevétel. Csoportszinten a bevételek összességében 4,6 százalékkal, 167 milliárd forintra mérséklődtek, az EBITDA-eredmény pedig 7,5 százalékkal csökkent (a tavalyihoz képest 200 millió forinttal, 1,2 milliárdra emelkedő végkielégítési költségek és a vizsgálattal kapcsolatos ráfordítások félmilliárdja nélkül). A nettó eredmény 5,8 százalékkal, 26,7 milliárd forintra nőtt, mivel az EBITDA visszaesését ellensúlyozta az értékcsökkenés és amortizáció, valamint a nyereségadók csökkenése. Az értékcsökkenési költségek a harmadik negyedévben 17,1 százalékkal mérséklődtek annak következtében, hogy júliustól bizonyos hálózati eszközök hasznos élettartamát meghosszabbították.

A Telekom némileg módosította az idei bevétel- és EBITDA-várakozását: előbbi esetében továbbra is stagnálást, az utóbbinál viszont enyhe visszaesés helyett szinten maradást remél. Némi üröm az örömben, hogy mindkét esetben csak egy, a második negyedévben elszámolt 8,5 milliárdos rendkívüli tételnek köszönhető majd a stagnálás. A gyorsjelentés kevés újdonságot tartalmaz a lassan két éve folyó vizsgálattal kapcsolatban, ám mindenképp örvendetes, hogy annak költségei igen jelentősen mérséklődtek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák