Connect with us

Hirdetés

technokrata

Koncentrálódó hatalom a kémprogramírók kezében

Dotkom

Koncentrálódó hatalom a kémprogramírók kezében

Egyre több az internetes böngészőket módosító kémprogram.

2008 októberében új károkozók tűntek fel a Sunbelt kémprogram-toplistáján: az első helyről továbbra is kirobbanthatatlan a Trojan.Downloader.Zlob.Media-Codec, ám a második helyen egy új trójai és ál-vírusirtó, a Trojan.Downloader.braviax küzdötte fel magát a teljes ismeretlenségből. A károkozó hatékony védelem hiányában komoly fejtörést okozott számos rendszergazdának: fertőzött merevlemezeket sokszor csak úgy tudják teljesen megtisztítani a feltelepült braviax károkozótól és az általa letöltött többi kémprogramtól, hogy a számítógép merevlemezét egy másik géphez csatlakoztatják. Ilyenkor nem a fertőzött merevlemezről töltődik be az operációs rendszer, s az ebben az esetben passzív háttértárolóról könnyebb, de kétségtelenül időigényesebb eltávolítani a károkozót.

A harmadik helyre szintén egy újdonság, az Explorer32.hijacker került. Ez a kártevő eltéríti a webböngészőt, megváltoztatja a kezdőlap beállításait, illetve módosítja a böngésző keresési eredményeit. A negyedik helyen a Virtumonde reklámprogram található, amely régi ismerős: település után pop-up reklámokat jelenít meg a képernyőn, illetve egyéb káros alkalmazásokat is letölt.

Az ötödik helyen a hamis biztonsági riasztásokat adó Trojan.FakeAlert áll, míg hatodiknak a Zango nevű reklámprogram-család futott be. A Zango sokszor keresőmotorként tűnteti fel magát, és olyan ingyenes szoftvereket, játékprogramokat, vagy képernyőkímélőket ajánl letöltésre, amelyek valójában tovább gazdagítják a Zango hirdetői hálózat reklámfelületeinek számát.

A hetedik helyen egy rootkit család, a Rootkit.TDss található, míg nyolcadikként szintén egy új reklámprogram, a Hyperlinks Rotator került a listára. A Hyperlinks Rotator is trükkös program, az internetkapcsolat sebességét figyelő alkalmazásnak tűnteti fel magát, közben pedig változatos pop-up reklámokat jelenít meg, így – mivel többféle, egymásra nem hasonlító hirdetést lát – a felhasználó nem gyanakszik egyetlen fertőzésre.

A kilencedik helyen az Adware.Net.Adware reklámprogram, míg a tízediken az INF.Autorun kártevők családja található.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés