Connect with us

technokrata

A válság a Szerencsejáték Zrt.-nek is betett

Dotkom

A válság a Szerencsejáték Zrt.-nek is betett

A 2009-es adótörvényekkel együtt a kormány határozatlan időre visszavonta az online-szerencsejátékok részleges liberalizációját célzó javaslatokat is.

Továbbra sem lehet online-fogadásokat kötni sporteseményekre Magyarországon, miután a hazai és nemzetközi piacokon kialakult válsághelyzet nyomán a kormány visszavonta előző, 2009-re vonatkozó adótörvény-javaslatát. Az online-szerencsejátékok piacán részleges liberalizációt jelentő törvénytervezet ugyanis egy csomagban szerepelt a jövő évi adótörvényekkel.

A Pénzügyminisztérium a visszavont csomagban olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében évi egymilliárd forintos díj befizetése mellett az internetes fogadóirodák legális online-fogadásszervező tevékenységet folytathattak volna Magyarországon. A PM egyelőre nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy a jövőben mikor és milyen formában kerülhet újra terítékre a részleges piacnyitás. Bár korábban úgy tűnt, hogy a Szerencsejáték Zrt. (SzRt.) megkezdheti az online-fogadási rendszer kiépítését, a sikeres pályázatot követően a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lefújta a tenderen nyertes Eastron Kft.-vel küszöbönálló szerződéskötést. Ennek hátterében az a megfontolás állt, hogy az SzRt. is bekerült azon cégek körébe, amelyek részvényeit az Új tulajdonosi program (ÚTP) keretében kínálták volna fel nyilvános jegyzésre. Az online-játékszervezői tevékenység az állami szerencsejáték-társaság forgalmát oly mértékben befolyásolta volna, hogy a kabinet jobbnak látta az ÚTP-re hivatkozva leállítani az SzRt. és az Eastron Kft. megállapodását – még akkor is, ha az internetes rendszer megindítása minden bizonnyal pozitív irányba mozdította volna el állami cég pénzügyi eredményét. Noha a PM legutóbbi javaslatától eltekintve nem sok minden történt a magyarországi online-fogadások terén, most az ügyben a kormányzat még egy lépést tett hátrafelé azzal, hogy a bizonytalan pénzügyi és gazdasági helyzetre tekintettel felfüggesztette az Új tulajdonosi programot is. Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője a Napinak elmondta: amíg a kabinet nem hoz döntést az ÚTP jövőjéről, addig fel sem merülhet az online-fogadási rendszer bevezetésének kérdése. A vagyonkezelő társaság szerint azt már korábban is látni lehetett, hogy a sikeres pályázat és szerződéskötés után legalább egy év kell ahhoz, hogy az SzRt. online rendszere beinduljon, ennyi idő alatt pedig nagyjából eldőlhet az ÚTP sorsa.

Azzal a társaságnál is egyetértettek, hogy a potenciális online-játékszervezői piac méretét még megbecsülni is nehéz. A legnépszerűbb online-játéknak számító sportfogadás csak hozzávetőlegesen hasonlítható a Magyarországon TippMix néven ismert játék eredményeihez: mások a fogadási tétek, és jelentősen eltér a megjátszható események köre, illetve száma is. A Szerencsejáték Zrt. a TippMix játékokon 2007-ben teljes árbevétele (144,2 milliárd forint) 9,3 százalékát realizálta, ez mintegy 13,4 milliárd forintot tett ki. A játékosok a fogadási típusú játékokon összesen 198 millió fogadást kötöttek, ezeken a játékokon 16,1 milliárd forint bevétele keletkezett a társaságnak.

Magyarországon az online-fogadási rendszerek felhasználói számláit banki úton – hitelkártyaszám megadásával vagy banki átutalással – legálisan nem tölthetik fel a játékosok, s nyereményeik kifizetését sem kérhetik magyarországi bankszámlákra. Az érdeklődők az online-játékokhoz szükséges keretet a PayPal internetes fizetési megoldással vagy postai átutalással tölthetik fel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom