Connect with us

Hirdetés

technokrata

Senki földje marad az online-sportfogadás

Dotkom

Senki földje marad az online-sportfogadás

A 2009-es adótörvényekkel együtt a kormány visszavonta az online-szerencsejátékok részleges liberalizációját célzó javaslatokat is. Bár korábban már volt egy sikeres pályázat, a nemrégiben felfüggesztett Új tulajdonosi programban is érintett Szerencsejáték Zrt. addig nem indíthat online-fogadásokat, amíg a program jövője nem tisztázódik.

Továbbra sem lehet online-fogadásokat kötni sporteseményekre Magyarországon, miután a hazai és nemzetközi piacokon kialakult válsághelyzet nyomán a kormány visszavonta előző, 2009-re vonatkozó adótörvény-javaslatát. Az online-szerencsejátékok piacán részleges liberalizációt jelentő törvénytervezet ugyanis egy csomagban szerepelt a jövő évi adótörvényekkel.

A Pénzügyminisztérium a visszavont csomagban olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében évi egymilliárd forintos díj befizetése mellett az internetes fogadóirodák legális online-fogadásszervező tevékenységet folytathattak volna Magyarországon. A PM egyelőre nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy a jövőben mikor és milyen formában kerülhet újra terítékre a részleges piacnyitás. Bár korábban úgy tűnt, hogy a Szerencsejáték Zrt. (SzRt.) megkezdheti az online-fogadási rendszer kiépítését, a sikeres pályázatot követően a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lefújta a tenderen nyertes Eastron Kft.-vel küszöbönálló szerződéskötést. Ennek hátterében az a megfontolás állt, hogy az SzRt. is bekerült azon cégek körébe, amelyek részvényeit az Új tulajdonosi program (ÚTP) keretében kínálták volna fel nyilvános jegyzésre. Az online-játékszervezői tevékenység az állami szerencsejáték-társaság forgalmát oly mértékben befolyásolta volna, hogy a kabinet jobbnak látta az ÚTP-re hivatkozva leállítani az SzRt. és az Eastron Kft. megállapodását – még akkor is, ha az internetes rendszer megindítása minden bizonnyal pozitív irányba mozdította volna el állami cég pénzügyi eredményét. Noha a PM legutóbbi javaslatától eltekintve nem sok minden történt a magyarországi online-fogadások terén, most az ügyben a kormányzat még egy lépést tett hátrafelé azzal, hogy a bizonytalan pénzügyi és gazdasági helyzetre tekintettel felfüggesztette az Új tulajdonosi programot is. Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője a Napinak elmondta: amíg a kabinet nem hoz döntést az ÚTP jövőjéről, addig fel sem merülhet az online-fogadási rendszer bevezetésének kérdése. A vagyonkezelő társaság szerint azt már korábban is látni lehetett, hogy a sikeres pályázat és szerződéskötés után legalább egy év kell ahhoz, hogy az SzRt. online rendszere beinduljon, ennyi idő alatt pedig nagyjából eldőlhet az ÚTP sorsa.

Azzal a társaságnál is egyetértettek, hogy a potenciális online-játékszervezői piac méretét még megbecsülni is nehéz. A legnépszerűbb online-játéknak számító sportfogadás csak hozzávetőlegesen hasonlítható a Magyarországon TippMix néven ismert játék eredményeihez: mások a fogadási tétek, és jelentősen eltér a megjátszható események köre, illetve száma is. A Szerencsejáték Zrt. a TippMix játékokon 2007-ben teljes árbevétele (144,2 milliárd forint) 9,3 százalékát realizálta, ez mintegy 13,4 milliárd forintot tett ki. A játékosok a fogadási típusú játékokon összesen 198 millió fogadást kötöttek, ezeken a játékokon 16,1 milliárd forint bevétele keletkezett a társaságnak.

Magyarországon az online-fogadási rendszerek felhasználói számláit banki úton – hitelkártyaszám megadásával vagy banki átutalással – legálisan nem tölthetik fel a játékosok, s nyereményeik kifizetését sem kérhetik magyarországi bankszámlákra. Az érdeklődők az online-játékokhoz szükséges keretet a PayPal internetes fizetési megoldással vagy postai átutalással tölthetik fel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés