Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan gazdagodjunk meg kevés munkával és illegálisan?

Dotkom

Hogyan gazdagodjunk meg kevés munkával és illegálisan?

300 ezer bankszámla, 250 ezer hitelkártya – egyetlen trójaival.

Az RSA FraudAction Research Lab nemrég számolt be felfedezéséről: egy ügyes cyberbűnözői kör tevékenységét leplezték le az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők. A csoport három év alatt elképesztő mennyiségű pénzügyi adatot lopkodott össze magánemberektől, köszönhetően egyetlen trójai programnak. A Sinowal névre keresztelt digitális kártevő az egyik legfejlettebb, amit a szakemberek láttak, állította múlt hét pénteken az RSA.

Mire képes a trójai? Anélkül tudja megfertőzni a tulajdonos számítógépét, hogy az tudomást szerezne róla – az úgynevezett drive-by download taktikát követve jut fel a PC-re. A digitális kártevő kódja egyébként többnyire olyan veszélyes website-okon bújik meg, amelyek pornóval vagy szerencsejátékkal foglalkoznak; de legitim webhelyeken is megtalálható, tájékoztatta a nyilvánosságot Sean Brady, az RSA egyik menedzsere. Brady szerint a Sinowal akkor aktiválja magát, amikor az áldozat banki vagy más pénzügyi website-ot nyit meg böngészőjében – több mint 2700 pénzintézet URL-jét ismeri. Ezt követően olyan plusz, a meglátogatott oldalon eredetileg nem létező mezőkkel egészíti ki az űrlapot, amelyekkel rá tudja venni a gyanútlan internetezőt, hogy az amúgy veszélytelen weblapon kiadja PIN kódját vagy társadalombiztosítási számát.

Ügyes rejtőzködő taktikájának köszönhetően az elmúlt napokig nem szereztek tudomást a trójairól az IT-biztonsággal foglalkozó cégek; így az – az RSA becslése szerint – legalább 2006 februárja óta folytathatta nagyrészt háborítatlanul áldatlan tevékenységét. Amint az az alábbi ábrán is látszik, a program folyamatosan fejlődött, ennek köszönhetően idén már olyan szintet ért el, hogy nagyságrendi ugrásra volt képes az ellopott adatokat illetően. A szakértők azonban akcióba léptek: a felfedezést követően azonnal értesítették a hatóságokat, és átadtak számukra minden, a Sinowallal kapcsolatos információt, így remélhetőleg a rendőrség kézre tudja keríteni a bűnözőket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés