Connect with us

technokrata

Jön a forradalom? A Google 125 millió dollárt fizet a könyveseknek

Dotkom

Jön a forradalom? A Google 125 millió dollárt fizet a könyveseknek

A Google 125 millió dollárt fog fizetni annak érdekében, hogy pontot tegyen a szerzői jog megsértése miatt ellene indított polgári peres eljárásoknak.

A netes óriás ellen kiadók és szerzők nyújtottak be több keresetet, miután a Google könyvszkennelő projektje kiverte náluk a biztosítékot.  Az amerikai írói céh és a kiadók szövetsége 2005-ben vádolta meg a netes céget a szerzői jog megsértésével.

A legnépszerűbb kereső tulajdonosa szerint mindez azt jelenti, hogy a Google Book nevű programba sok milliónyi szerzői jogi védelem alatt álló könyv kerülhet be, amelyeket a használók akármelyik könyvtárból is elérhetik majd. A cég szerint ezzel a történelmi egyezséggel elhárult az út a könyvek online publikálása előtt – idézi Szergej Brin társalapítót a Bloomberg.

A Google könyvkereső projektje 2004-ben kezdődött, amelyet egyebek mellett a Harvard Egyetemmel és a New York-i közkönyvtárral karöltve indított könyvek internetre való fölvitelére. A társaság sokezer kiadóval dolgozik együtt a digitalizáláson. A Microsoft májusban döntött úgy, hogy leállítja a digitális könyvek keresését célzó program fejlesztését, így gyakorlatilag átengedte a piacot a Google-nak.Összefogtak az emberi jogokértAz emberi jogokat védő szervezet által régóta kritizált vezető internetes keresők új irányelv elfogadásában egyeztek meg, amely a hatóságok rendelkezésére bocsátható adatokról rendelkezik. Az új irányvonal, amelyet a Google, a Yahoo! és a Microsoft jelölt ki, igyekszik szűkebb kört szabni a kormányzati adatkérések számára, amelyek olykor ellenkeznek a szabad véleménnyilvánítás és más emberi jogi alapelvekkel. A globális kezdeményezés (Global Network Initiative) kidolgozásában az internetes cégeken kívül emberi jogi szervezetek is részt vettek, ahogyan befektetők és akadémikusok is.

A dokumentum konkrét tartalmát illetően csalódott hangok is megszólaltak – írja a CNN. A dokumentum nem tilt semmilyen specifikus eljárást, és számos fontos pontja többféleképpen is értelmezhető, vagy az egyes társaságokra bízza a kiegészítést.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák