Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Ericsson meglepte a befektetőket

Dotkom

Az Ericsson meglepte a befektetőket

A mobilgyártó részvényei szárnyaltak a stockholmi tőzsdén, miután a negyedéves eredménykimutatás felülmúlta a várakozásokat

A világ legnagyobb mobiltelefonokat és mobilhálózati berendezéseket gyártó cége, az Ericsson AG fél éve nem szerepelt ilyen jól a stockholmi tőzsdén. A vállalat részvényeinek árfolyama 21 százalékkal (50,2-ről 60,5 koronára) emelkedett, miután a nyilvánosságra hozott negyedéves eredménykimutatás felülmúlta az előzetes várakozásokat. A cég nettó bevétele az előző évi 3,97 milliárdról 2,84 milliárd koronára csökkent, ami ugyan jelentős visszaesésnek számít, de sokkal kedvezőbb az előzetes várakozásoknál. A Bloomberg elemzői konszenzusa még 2,21 milliárd koronával számolt. A vártnál kedvezőbb adat elsősorban az észak-amerikai eladások megugrásával, illetve a határozott költségcsökkentő intézkedésekkel magyarázható. Miközben a hagyományos piacnak számító Nyugat-Európában 6 százalékkal csökkentek a cég bevételei, addig az Egyesült Államokban a mobilszélessáv elterjedésével párhuzamosan 44 százalékkal nőtt az eladások száma. A harmadik negyedévben az Ericsson Indiában és az Egyesült Államokban értékesítette a legtöbbet a Sonyval közös gyártású mobilkészülékekből. Az európai piac túlsúlya miatt az összkép azonban továbbra is kedvezőtlen, ez már az ötödik olyan negyedév, amikor csökken a társaság profitja.

A részvényesek bizalma ezért inkább a szigorú átszervezéseknek köszönhető. A cégvezetés azt tervezi, hogy jövőre 4000 munkahelyet számol fel, ami 4 milliárd korona megtakarítást hozhat. Egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy a pénzügyi válság mennyiben fogja befolyásolni a cég likviditását.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés