Connect with us

technokrata

Megvan az első Mac OS X ál-antivírus

Dotkom

Megvan az első Mac OS X ál-antivírus

Az Apple termékekre készített első hamis biztonsági program lehet a MacGuard.

Az amerikai Sunbelt Software folyamatosan böngészi az internetet, olyan káros alkalmazások, illetve azok fejlesztői után kutatva, amelyek megfertőzhetik a számítógépeket, adatokat lophatnak a felhasználótól, illetve illegális tevékenységre „kényszerítik” azokat a gépeket, amelyekre feltelepülnek. A minap a Sunbelt kutatói a MacGuard (www.macguard.net) honlapjára lettek figyelmesek, amely egy Apple termékekre, illetve operációs rendszerekre szánt biztonsági programot kínál. Maga a szoftver teljes vírus- és kémprogram védelmet ígér a Macintosh felhasználók számára. A honlap tüzetesebb vizsgálata alapján azonban minden bizonnyal egy hamis biztonsági programmal állunk szemben, amely valószínűleg a Windowsra már létező WiniGuard „rokona”. Noha az oldal letölthető szoftvert ígér, a program még nem érhető el.

„A felfedezés egyrészt a számítógépes védekezés egyik új irányát jelöli ki: a biztonsági programok fejlesztőinek a viselkedéselemző algoritmusok finomítása mellett az új kártevőket terjesztő honlapokat is folyamatosan figyelniük kell, mert csupán proaktív megközelítéssel hasonló trójai alkalmazásokat lehetetlen felismerni. Ráadásul ma még mindig él az a téves nézet, hogy az Apple szoftvereit és operációs rendszerét használva elkerülhető a vírus és kémprogram fertőzés, amikor láthatjuk, hogy trójai alkalmazásokat bárki készíthet.” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

A hamis program honlapja megtévesztésig hasonlít egy valódi biztonsági szoftver portáljára, s a gyanútlan felhasználó könnyen téves biztonsági hitbe ringatná: a telepítés után teljes a védelem a Macintoshon. A Sunbelt szerint csak a megbízható forrásból származó védelmi szoftvereket érdemes telepíteni, különben nagyobb kárt okozunk magunknak, mintha nem csináltunk volna semmit.

A honlap látogatása jelenleg még nem veszélyes, de később valószínűleg letölthetővé válik a kémprogram, vagy a megnövekedett forgalmat kihasználva a honlap biztonsági réseken keresztül windows-os vírusokat is megpróbálhat terjeszteni, ezért a látogatását nem ajánljuk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle