Connect with us

Hirdetés

technokrata

A filléres gépek tartják meg a pc-piacot

Dotkom

A filléres gépek tartják meg a pc-piacot

A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója, az Intel Corp a vártnál nagyobb mértékben, 12 százalékkal, 2,01 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét a harmadik negyedévben.

Az árbevétel 1,3 százalékkal, 10,2 milliárd dollárra kúszott fel. A bruttó profitráta 59 százalék maradt. A jó eredmény szakértők szerint annak köszönhető, hogy a vállalat képes volt a korábbinál hatékonyabban üzemeltetni gyártósorait, emellett sokat köszönhet idén bemutatott új chipjének, az Atomnak, amelyet a notebookokban és a minilaptopokban, a 25 centiméternél nem nagyobb képernyőátlójú netbookokban használnak. Ez utóbbi azért fontos az Intelnek, mert a nehéz gazdasági körülmények között a bankok és a vállalatok csökkentették pc-vásárlásaikat, ám az olcsóbb hordozható gépek és az idén megjelent netbookok jól fogynak. Ugyanakkor a chipgyártó menedzsmentje bizonytalannak ítéli meg a piaci kilátásokat, ezért széles, 10,1-10,9 milliárd dolláros sávot adott meg negyedik negyedéves árbevétel-prognózisában. Emellett újra bevezetik a pénzügyi előrejelzések negyedév közbeni frissítését – a legközelebbit december 4-én adják ki -, ami módot ad azok pontosítására.

A Gartner Group számítástechnikai piackutató intézet szerint a harmadik negyedévben 15 százalékkal bővült a világ pc-piaca, valamivel lassabban a második negyedéves 16 százaléknál. Az Egyesült Államokban csak 4,6 százalékos volt a növekedés. A bővülés az 500 dollárnál nem drágább netbookoknak köszönhető. Ezek értékesítése a következő három negyedévben év/éves összehasonlításban 20-20 százalékkal bővülhet, szemben az asztali pc-k piacának 8-12 százalékos növekedésével. Meglepte az elemzőket, hogy az elmúlt negyedévben Európában a tajvani Acer lett legnagyobb gyártó, megelőzve a HP-t. Az USA-ban viszont az Apple került az Acer elé a harmadik helyre. A világpiacon a HP vezet 18,4, a második a Dell, 13,6, a harmadik az Acer 12,5 százalékos részesedéssel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés