Connect with us

technokrata

Csípőből kattintunk mindenre

Dotkom

Csípőből kattintunk mindenre

Az elmúlt három hónapban nem változott a Magyarországon legtöbb fertőzésért felelős vírusok toplistája, még mindig a Virtumonde vezet. Sajnálatos tény: a károkozók többségét a felhasználók telepítik a gépükre.

Számos vírusirtó cég közöl statisztikát arról, hogy mely károkozók végzik a legnagyobb pusztítást az interneten. A NOD32 antivírusrendszert gyártó ESET statisztikai rendszere azonban képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére is, és nem csupán az e-mailekben terjedő károkozókról ad átfogó képet, hanem a számítógépet http-protokollon keresztül, böngészés közben megfertőzőkről is. A júliusi toplista tíz szereplője az összes fertőzés 45,21 százalékáért felel, a további, megközelítőleg 55 százalékon már sok, kisebb arányban előforduló kártevő osztozik.

Az ESET statisztikai rendszere szerint júliusban Magyarországon a Win32/Adware.

Virtumonde alkalmazás volt a legelterjedtebb, a fertőzések 22,87 százalékáért volt felelős. A Virtumonde (Vundo) program a kéretlen alkalmazások (Potentially Unwanted) kategóriájába esik az ESET kategorizálása szerint. A károkozó elsődleges célja kéretlen reklámok letöltése a számítógépre. Működés közben megkísérel további kártékony komponenseket, trójai programokat letöltő webcímekre csatlakozni. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A Win32/Adware.

Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában véletlenszerűen generált nevű fájl(oka)t hoz létre. A kártevő magyarországi vezető helye azért különösen szomorú, mert a számítógépet csak akkor képes megfertőzni, ha maga a felhasználó tölti le és futtatja.

Ugyanígy kerül a számítógépekre a második helyezett károkozó kórokozó, a Win32/Adware.

Virtumonde.

FP is. A fertőzések 7,77 százalékáért felelős kártevő szintén a kéretlen alkalmazások táborába tartozik. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A trójai megkísérel egy távoli szerverhez csatlakozni és onnan további komponenseket letölteni.

A parlamenti küszöböt alulmúló, és különösen arcátlan bronzérmes WMA/TrojanDownloader.

Wimad.

N trójai a fertőzések 4,79 százalékát mondhatja magáénak. A Wimad.

N egy trójai letöltőprogram, amely a Win32/Adware.

PlayMP3Z vírust telepíti a pc-re. A kártevő úgy kerül a számítógépre, hogy a felhasználó “figyelmetlenül” (vesd össze: ész nélkül kattintgat) elfogadja a licencszerződést, amellyel egyúttal jóváhagyja a további tartalmak letöltését.Érdemes odafigyelni a böngészőkre telepíthető “kényelmi” programokra is, hiszen még a “clean-tiszta” megoldások is jelentősen lassíthatják a számítógép működését, ám a rosszindulatú programok ezenkívül számtalan módon keseríthetik meg az amatőr számítógép-használó amúgy is keserves életét. Ilyen kis szörnyeteg a Win32/Toolbar.

MyWebSearch, amely bár a dobogóra nem volt képes felkerülni, azért a közel kétszázalékos (1,96) részesedésével még mindig a pontszerző negyedik helyezett. A magát az Internet Explorer és Firefox alatt működő keresőszolgáltatásnak mutató kis aljas kéretlenül reklámprogramokat helyez el a pc-n. Telepítésekor (lásd: kattintgat, mint az őrült, ki letépte láncát) számtalan kulcsot módosít a rendszerleíró adatbázisban, és kéretlen reklámokat jelenít meg az adott számítógépen. Az alkalmazás figyeli a felhasználó böngészési szokásait, és adatokat gyűjt ezekről, de működésével lassítja a számítógépet is. Ezenkívül megváltoztatja a böngésző kereséssel kapcsolatos beállításait és az alapértelmezett kezdőlapot is.A legelterjedtebb károkozó kórokozók a felhasználók segítségével kerülnek a számítógépreSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle