Connect with us

technokrata

Kiszolgáltatottak a kisvállalatok

Dotkom

Kiszolgáltatottak a kisvállalatok

A magyar kisvállalkozások nem képesek hatékonyan védekezni az informatikai környezet biztonságát fenyegető veszélyek ellen – derül ki a Symantec friss elemzéséből.

Az elemzés szerint a magyar kisvállalkozások a legsebezhetőbbek közé tartoznak Európában: minden ötödiket veszteség éri védelmi hiba miatt. A it-biztonsági cég szerint aggasztó, hogy a magyar válaszadók 16 százaléka vallotta be: a közelmúltban akadt kézzelfogható üzleti veszteséget okozó védelmi problémája. Közel tíz százalékuk anyagi veszteségről is beszámolt. A felkészületlenségre jó példa lehet, hogy mit válaszoltak a cégek informatikai védelmének frissítésével kapcsolatos kérdésre – mondta Gombás László, a Symantec szakértője. Csak 39 százalékuk foglalkozik a problémával naponta, 15 százalékuk hetente, 15 százalékuk pedig havonta frissít. A legnagyobb baj az, hogy két százalékuk csak évente frissíti védelmét, húsz százalékuk pedig akkor, “amikor a frissítés elérhető”. Nyugtalanító, hogy két százalékuk csak akkor kap észbe, amikor már támadják – tette hozzá Gombás.

A kilenc európai országban elvégzett vizsgálat szerint bár sok cég odafigyel a mindennapos veszélyekre, a vírusokra, a levélszemétre és a trójaiakra, jelentős számú válaszadó nem védekezett kellő mértékben az újabb veszélyforrások okozta védelmi problémák, például a bothálózatok ellen. A megkérdezett magyar válaszadók mintegy fele, 48 százaléka pedig azt sem tudta, mi az a bothálózat. Az újabb keletű veszélyforrásokat, például a minnowingot – a kishalak lehalászását – és a whalinget – a bálnavadászatot, ahol a cég vezetését akarják szigonyvégre kapni – sok kisvállalkozás még nem is ismeri. A magyar válaszadók nyolcvan százaléka nem tudja, mi az a “minnowing”, 73 százaléka pedig nem tud semmit a bálnavadászatról.

Az informatikai környezet biztonsága az európaiak negyven százaléka szerint az informatikai vezető felelőssége. A megkérdezettek mintegy harmada (32 százalék az európai átlag, 33 a magyar) szerint az ügyvezető igazgató a felelős. Ennek hátterében persze az is meghúzódik, hogy a magyar kisvállalatok 11 százalékánál létezik csupán it-menedzseri poszt, ami szignifikáns különbség a 33 százalékos európai átlaghoz képest – olvasható a jelentésben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek