Connect with us

technokrata

Az Antenna Hungária már a digitális sugárzásra hangol

Dotkom

Az Antenna Hungária már a digitális sugárzásra hangol

Az Antenna Hungária (AH) megkezdte a műsorszóró antennarendszerek rekonstrukcióját Budapest, Kabhegy és Szentes állomásokon.

Amint a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) aláírta a földfelszíni digitális műsorszórásra kiírt pályázat nyertesével, az Antenna Hungária Zrt.-vel a hatósági szerződést, a cég már hozzá is látott a szükséges fejlesztésekhez. Az AH a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni sugárzás elindulhasson decemberben, s a cég hozzálát a szentesi adó rekonstrukciójához is. A rekonstrukciós munkák miatt az analóg szolgáltatásokat nyújtó berendezések csökkentett teljesítménnyel sugároznak, melynek következtében Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomások ellátottsági területe csökken – tájékoztatott az AH.

Az Antenna Hungária Zrt. és a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008. szeptember 5-én írta alá a hatósági szerződéseket az öt országos digitális tévé-multiplex és egy országos digitális rádió-multiplex üzemeltetéséről, melynek értelmében az Antenna Hungáriának végre kell hajtania az előírásoknak megfelelő hálózatépítést. Ennek eredményeképpen már 2008 decemberében – a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás elindulásakor – a DVB-T hálózat lefedettsége eléri a 60 százalékot. Ez év végétől a jelenlegi analóg tévéadások az újonnan beinduló digitális adásokkal együtt simulcast módon folytatódnak, mivel az analóg adások által ellátott területen a jelenlegivel azonos szinten és minőségben kell az analóg adásokat azok lekapcsolásáig sugározni. Ennek megfelelően több átmeneti időszak várható, amelyben változó számú analóg és/vagy digitális program sugárzására kerül sor. A végső cél valamennyi, a 2006-os genfi konferencián Magyarország részére kijelölt frekvencián a maximálisan engedélyezett DVB teljesítmény kisugárzása. Az UHF sávban működő antennarendszerek fenti követelményeknek nem tesznek eleget, ezért ezeket az Antenna Hungáriának 2012-ig az összes telephelyén ütemezetten le kell cserélnie. Az új UHF-antennarendszerek felszereléséhez a jelenlegi analóg rendszereket le kell bontani, a bontási és telepítési munkálatok alatt a műsorszórást csökkentett szinten, ideiglenes sugárzókkal kell biztosítani. Az AH a telepítési munkákat Budapesten, Kabhegyen és Szentesen kezdi meg, ez utóbbi két helyszínen a bontási munkákat megelőzően ideiglenes UHF-antennarendszerek telepítésére kerül sor. Budapest esetében két régebben felszerelt, kisebb teljesítményű antennarendszer már rendelkezésre áll. Az UHF-sávban sugárzott műsorokat érintő kapacitáscsökkenés mellett időszakosan szükséges a VHF és FM sávban sugárzott műsorok kimenő teljesítményeinek korlátozása is. A műsorszórási korlátozás a Magyar Televízió, TV2 és az RTL Klub, valamint a Magyar Rádió (MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók), Sláger Rádió, Danubius Rádió, Juventus Rádió műsorait érinti.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp