Connect with us

technokrata

A Vistán keresztül vezet az út a Windows 7-ig

Dotkom

A Vistán keresztül vezet az út a Windows 7-ig

Bevezetése óta nagy vitákat kavart az it-szakma berkeiben, hogy a Microsoft kliensoldali operációs rendszere, a Windows Vista nem hozta az előzetes elvárásoknak megfelelő eladási számokat és az ügyfélelvárásoknak való teljes megfelelőséget sem.

Mégis, miért kellene átállni egy olyan technológiára, amely erősebb hardvert kíván, cserébe viszont megváltozott felhasználói felületet és funkcionálisan a céges alkalmazásokhoz és igényekhez képest viszonylag kevés többletet kínál – teszik fel a kérdést az it-vezetők.

Az Atigris szakértői szerint egyrészt a hardvereket így is, úgy is folyamatosan kell cserélni, tehát ez az ok lassan a nagyobb cégeknél nem lesz akadály. Másrészt viszont az új felhasználói felület valóban jobb, szebb és jóval kényelmesebb vele dolgozni, mint az XP-vel. A Vista ellen jelentős érv az alkalmazások inkompatibilitása, ami miatt viszonylag sok régebbi program nem fut hibátlanul az új rendszeren. Az Atigris informatikusai szerint az, ami fut az XP-n, az kisebb-nagyobb erőfeszítések árán a Vistán is fog futni, az átállás során azt viszont valóban ki kell próbálni, hogy az alkalmazások minden tekintetben működőképesek maradnak-e az új rendszerrel. Ezt nem lehet megúszni, de egyszer mindenképpen meg kell lépni. A legfőbb érv azonban mégsem a Vista és az új funkcionalitások, hanem a Vista utóda, az egyelőre Windows 7 kódnéven futó operációs rendszerben rejlik.

A Microsoft legeslegújabb, az eddigiektől alapjaiban különböző operációs rendszerét, a Windows 7 fejlesztését 2000-ben jelentette be a redmondi társaság, várható megjelenése 2010. A Windows 7 felrúgja az összes elvet, amit idáig a Microsoft követett, hiszen a “MinWin” – a rendszer egy “építőköveként” definiált csupasz kernele – alkotja majd a későbbi operációs rendszer magját. Jelenleg ez a kis építőkocka körülbelül 25 megabájt méretű, és 40 megabájt memóriát igényel a futáshoz. Összehasonlítva a Vista körülbelül 3,5 gigabájtos méretével és legalább egygigás operatívmemória-igényével, érthető, hogy miért várja az it-társadalom nagy várakozással a legújabb fejlesztést.

A “csoda” az új rendszerben nem is a méret lesz, hanem az, hogy egy gépen belül egyszerre több ilyen kis építőkocka is futhat majd, így osztozva meg a feladatokon. A “darabolós” technológia miatt egészen biztosan gyorsabb és stabilabb operációs rendszer érkezik majd Redmondból. Az új rendszer kiemelt támogatást fog nyújtani a hang- és kézírás felismeréséhez, illetve támogatja majd a valódi, érintőképernyős világ elterjedését. A fentiek kapcsán viszont egy olyan forradalmi változásra készülhetünk fel, ami funkcionalitásaiban és lehetőségeiben magasan verni fogja a meglévő lehetőségeket, így bevezetése valóban nem lesz egyszerű egy sokfelhasználós környezetben.

Amivel viszont meg lehet könnyíteni a majdan érkező felhasználói igények gyors kielégítését, az az, hogy felkészítjük alkalmazásainkat, felhasználóinkat és rendszerünket az új operációs rendszer érkezésére. Erre viszont remek megoldás a Windows Vista, hiszen a Microsoft berkeiből származó információk alapján elmondható, hogy az új rendszer grafikus felülete igencsak hasonlítani fog a mostanihoz, illetve ami ennél sokkal fontosabb, hogy azok az alkalmazások, amelyek a Vistán elfutottak, egészen biztosan futni fognak a Windows 7 környezetében is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle