Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Mol fizethet a legtöbbet?

Dotkom

A Mol fizethet a legtöbbet?

Egy lehetséges értelmezés szerint a Mol és az erőművek, illetve bányavállalatok fizethetik a legtöbbet a távhőszolgáltatás támogatása érdekében kivetett úgynevezett Robin Hood-adó címén – derült ki a Parlament honlapján hétfőn megjelent törvényjavaslatból.

A nyereséget terhelő 8 százalékos adót az energiaellátók, azaz – a meglehetősen bonyolultan megfogalmazott szöveg egy lehetséges értelmezése szerint – a szénhidrogén-kitermelést végzők, a kőolajterméket előállítók és a kőolajtermék nagy- és kiskereskedők, illetve a bányavállalkozók fizetik. A törvényjavaslat ugyanakkor, úgy tűnik, kiveszi az adó alól azokat a tevékenységeket, amelyek hatósági árasak és engedélyhez kötöttek (nyitva marad azonban a kérdés, hogy az áramszolgáltatók versenypiaci tevékenységére kiterjed-e a külön adóztatás).

Mindezek alapján az egyelőre még csak javaslat formájában létező jogszabály szerinti 30 milliárd forintot elsősorban a Mol és a bányák fogják fizetni. Az áramszolgáltatók ugyanakkor valószínűleg nem fognak fizetni, legfeljebb csak a versenypiaci tevékenységük után.

A Mol magyarországi kommunikációs vezetője, Somlyai Dóra a törvényjavaslat megjelenése után a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy a Mol a javaslatot, amíg az nem válik véglegessé, nem kommentálja. Egy korábbi nyilatkozatában azonban már felhívta a figyelmet, hogy a Mol gázártámogatás címén Európában a legmagasabbnak számító bányajáradékot fizeti a költségvetésbe, ami 2007-ben elérte a 100 milliárd forintot, ebből 66 milliárd egyenesen a gázár-kompenzációs kasszába. Az Elmű-Émász páros kommunikációs igazgatója, Boross Norbert annyit mondott, hogy a javaslatot még ők is értelmezik, és mindenképpen pozitívnak tartják, hogy a szabályozott áras tevékenységeket nem sújtják külön adóval, amit korábban leginkább kifogásolták. A tőzsdén forgó cégek közül tehát, úgy tűnik, a Mol lehet a legnagyobb befizető, rossz esetben akár eredményének 10-15 százalékát is kiteheti az új teher, de az áramszolgáltatók is beszállhatnak, ha versenypiaci tevékenységük az új jövedelemadó-kötelezettség alá esik. (A szerzőnek van Mol és Elmű részvénye.)Az új törvény 2009-től két évig lesz érvényben



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés