Connect with us

technokrata

Idén kevesebbet költenek a vállalatok informatikára

Dotkom

Idén kevesebbet költenek a vállalatok informatikára

A gazdasági növekedés lassulása miatt sok amerikai és európai nagyvállalat csökkenti információtechnológiai (it) beruházásait az idén – írja az MTI-Eco az AP hírügynökségre hivatkozva.

Az amerikai Forrester Research kutatóintézet felmérése szerint a megkérdezett nagy amerikai és európai vállalatok 43 százaléka fogta vissza it-fejlesztésre szánt költségvetését az idén. Ennek ellenére a kutatóintézet nem csökkentette tovább a technológiai kiadások idei növekedésére vonatkozó előrejelzését: legutóbb, idén februárban 2,8 százalékos növekedést jósolt, tavaly decemberben azonban még 4,6 százalékos évi növekedést várt.

A Forrester elemzéséből az is kiderül, hogy földrajzilag és szektoronként eltérő a helyzet megítélése: inkább az amerikai vállalatok mérséklik it-kiadásaikat, az európaiak kevésbé. Az ágazatokat tekintve elsősorban azok a cégek költenek kevesebbet it-fejlesztésre, amelyek a pénzügyi szolgáltatásban, a közüzemi szférában, illetve a távközlésben tevékenykednek. Ezzel szemben a médiában és a szórakoztatóiparban bővülnek az it-beruházások. Az Egyesült Államokban a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy már csökkentették műszaki beruházásaikat, míg Kanadában 38 százalék, Németországban pedig 28 százalék volt ez az arány.

Magyarországon a helyzet felemás. A társaságok a nagy it-projektek visszaesését érzékelik, ám ezt jól ellensúlyozzák a más szegmensből származó bevételek. Magyarországon a nyílt forráskódú és biztonsággal kapcsolatos projektjeink generálnak annyi igényt, ami pótolja a nagy projektek kiesését – mondta a Napinak Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ez a tendencia globális szinten is érvényes, legutóbbi negyedévükben jelentős növekedést értek el minden kiemelt területükön: 30 százalékkal nőttek a linuxos eladásaik, 22-vel a biztonsági és 25 százalékkal a rendszerfelügyeletből származó forgalmuk az előző évihez képest.”Az informatikai bevételek alakulását negatívan befolyásolja, hogy az elmúlt évekhez képest az államigazgatásban drasztikusan csökkent a közbeszerzések száma. Az outsourcing-piac növekedési üteme évek óta meghaladja az it-szektor átlagát, azaz egyre több vállalat dönt úgy, hogy hardver- és szoftverberuházás helyett különböző szolgáltatásokat vesz igénybe, melyeket nem feltétlenül informatikai költségként tüntet fel – árnyalta a képet Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a humánügyvitellel foglalkozó Nexon Kft. stratégiai és kereskedelmi igazgatója.

Augusztusban a Gartner kutatóintézet azt jósolta, hogy az idén az információtechnológiai fejlesztések – világszerte – meghaladják a 3,4 ezer milliárd dollárt, ez – figyelembe véve a dollár gyengülését – nyolc százalékkal több az egy évvel korábbinál, változatlan dollárárfolyamon a növekedés 4,5 százalék körüli lesz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle