Connect with us

technokrata

A nyomtatók évi 663 milliárd euró kárt okoznak

Dotkom

A nyomtatók évi 663 milliárd euró kárt okoznak

Az átgondolt nyomtatási stratégia hiánya jelentős felesleges költségekhez, és az európai vállalatoknál komoly hatékonyságcsökkenéshez vezethet – állítja egy friss jelentés. Az elemzés szerint a magyar cégeknek a környezet védelme kevésbé fontos, mint a költségek.

Az ICM Research által a nyomtatással kapcsolatos költségekről, valamint a vállalatok környezettudatosságáról a közelmúltban készítetett tanulmány szerint a szervezeteknek éves szinten átlagosan 17 000 euróba kerülnek a nyomtatással kapcsolatos problémák, ami összességében évente 663 milliárd euróval növeli az európai vállalkozások költségeit. A Canon megbízásából végzett kutatás szerint az európai vállalatok 72 százalékában az alkalmazottak havonta legalább egyszer nem tudnak nyomtatni. Ez különösen a nagyobb, legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél jellemző. Az informatikai, illetve a technikai háttértámogatást biztosító vállalati osztályok, részlegek évente átlagosan három és fél hetet töltenek a nyomtatóhibák elhárításával, amely Európa-szerte évi tízezer elvesztegetett munkaórát jelent. “A vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy homokba dugják a fejüket. A korszerűsítésen, valamint a hatékony nyomtatásfelügyeleten keresztül elérhető költségmegtakarítás még soha nem volt ennyire fontos” – mondta Adam Gillbe, a Canon értékesítési vezetője.

A tanulmányból kiderült, hogy a nem megfelelő nyomtatásfelügyelet egy átlagos európai vállalkozásnak évente akár 82 000 euróba is kerülhet. A 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatoknál ez az érték akár 695 000 euróra is rúghat. A nyomtatást akadályozó leggyakoribb meghibásodások közé tartozik a papír begyűrődése, valamint az alacsony festékszint. A vállalatok 63 százaléka nem rendelkezik kifejezett nyomtatási stratégiával, így nem csupán jelentős anyagi veszteségekkel, hanem a hatékony munkaórák számának csökkenésével is számolniuk kell. A vizsgálat szerint a vállalatok nyomtatási kérdésekben felelős munkatársainak 63 százalékában vallotta, hogy a környezeti költségek legalább olyan fontosak számukra, mint a vállalat számviteli költségei, mindössze 23 százalékuk vette komolyan figyelembe a környezeti terhelést a nyomtatással kapcsolatos döntéseknél. A válaszadók 68 százaléka úgy gondolja, hogy vállalatuk többet tehetne a környezetért, ha hatékonyabb nyomtatási stratégiákat alkalmaznának.

A környezettudatosság élvonalában Spanyolország, Portugália és Olaszország található, ahol négy vállalatból három azt állítja, hogy alacsony költségű és környezetbarát nyomtatóbeállításokkal működnek. Míg az Egyesült Királyságban a vállalatok 48, a dán, finn, norvég és svéd vállalkozások 38, addig Magyarországon csupán a szervezetek 31 százaléka ismeri el, hogy nem környezetbarát beállításokat használ. Mindezek ellenére a magyarországi vállalkozásoknak csupán 22 százaléka alkalmaz olyan nyomtatási módokat, amelyek nincsenek tekintettel a környezeti hatásokra és a vállalati költségek optimalizálására. Az elemzők szerint ez azt jelenti, a magyarországi cégeknek még mindig fontosabb az olcsóság, mint a környezetvédelem.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle