Connect with us

technokrata

Meghackelték a részecskegyorsítót!

Dotkom

Meghackelték a részecskegyorsítót!

Sikeres hackertámadás érte a svájci CERN-ben található LHC központi számítógépes rendszerét. A következményekről a cikkben.

Szeptember 10 – elindult Európa legnagyobb közös vállalkozásainak legújabbika, az LHC (Large Hadron Collider)
Szeptember 11 – kiderült, hogy a szerkezet biztonságosan működik, nem lesz fekete lyuk a Föld helyén
Szeptember 12 – hackertámadás éri a részecskegyorsító számítógépes rendszerét…

Minden bizonnyal a hatalmas médiaérdeklődés váltotta ki a hackerek érdeklődését. A magát Greek Security Teamnek (Görög Biztonsági Csapat, GST) nevező szervezet ugyanis sikeres támadást hajtott végre a CERN ellen. Az LHC feltört központi számítógépes rendszerében figyelmeztető üzenetet hagytak az üzemeltetőnek, melyben a behatolást segítő biztonsági hiányosságokra hívták fel a figyelmet.

A GST ténykedésének eredményeképp a www.cmsmon.cern.ch weboldal egy időre elérhetetlenné vált; az illetékesek pedig nem nyilatkoztak arról, hogy mikor lesz újra működőképes a site (a cikk írásának időpontjában még mindig offline volt). Ez nem is csoda, hiszen kellően nagy riadalmat okoztak a támadók a tudósközösség tagjai között: a Daily Telegraph értesülései szerint a CERN kutatói elmondták, hogy a hackerek csak egy lépésre voltak attól, hogy átvegyék a gépezet mágneses érzékelőinek egyike felett az irányítást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek