Connect with us

Hirdetés

technokrata

Előnyt lehet kovácsolni még a legszigorúbb szabályozásból is

Dotkom

Előnyt lehet kovácsolni még a legszigorúbb szabályozásból is

A vegyi anyagokra vonatkozó, tavaly életbe lépett EU-szabályozás új követelményeket támaszt az adatszolgáltatás és auditálhatóság szempontjából.

A REACH szabályozás – az elnevezés a Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals angol szavak kezdőbetűinek összeolvasásából származik, ami a vegyi anyagok regisztrációját, értékelését és engedélyezését jelenti – új megközelítést alkalmaz: a feladatokat, a felelősséget, a bizonyítás terhét teljes egészében áthelyezi az illetékes hatóságoktól a gyártóra, azaz az ipar a felelős minden vegyi anyagért, nemcsak az adatok dokumentálásáért, hanem az anyagok használatából, továbbadásából adódó kockázatok becsléséért is.

Ez a felelősség a következmények vállalására az egész gyártási láncra kiterjed. Tehát a regisztráció és a vele járó vizsgálati, illetve kockázatbecslési követelmény nemcsak a vegyi anyagot először forgalomba hozóra vonatkozik, hanem az adott anyag minden gyártójára, importőrére, bevonva a továbbfeldolgozókat is az információátadási kötelezettségbe. Szintén alapvető változás, hogy a szabályozás hatálya kiterjed a különböző árucikkekben jelen lévő vegyi anyagokra is.

Az újonnan létrehozott Európai Vegyi Anyag Ügynökség 180 ezer előregisztrációs bejelentést vár, de az Európán kívüli, például a japán cégek ennél jóval nagyobbra, több százezer körülire teszik a várható bejelentések számát. Jól illusztrálja a mértékeket, hogy az EU egyik legnagyobb vegyipari vállalatának, a németországi központú BASF-nek várhatóan 15 ezer vegyi anyagot kell regisztráltatnia.

A vegyi anyagok regisztrációját, értékelését és engedélyezését szabályozó előírás gyakorlatilag az összes iparágat érinti, a fő hangsúly azonban értelemszerűen a vegyiparon, gyógyszeriparon, olajiparon, autógyártáson van, ezért az ezekben az ágazatokban tevékenykedő vállalatokra hárul a legtöbb feladat.

Az SAP informatikai megoldásai olyan támogatást adnak az érintett szervezeteknek a megfelelőség biztosításához, amelynek segítségével a szabályozásból adódó nagyon szigorú és költséges kötelezettségekből akár versenyelőnnyt is lehet kovácsolni – állítja a német szoftvercég közleménye. Ugyanis azok a vállalatok, amelyek magas színvonalú informatikai megoldással kezelik a REACH-folyamataikat, naprakészen birtokában lesznek a szükséges információknak, amit az üzleti partnerek el fognak várni. Mind a beszerzés, mind az értékesítés oldalán előnyben lesznek azok, akik például a szükséges certifikációkat gyorsan és pontosan ki tudják állítani. A német szoftvercég közleménye szerint az SAP figyelemmel kísérte a REACH rendeletet már annak előkészítésétől kezdve, így azok, akikre a rendelet vonatkozik, teljesen integrált megoldást kínál, ami lehetővé teszi a rendeletből eredő kulcsfontosságú információs folyamatok költséghatékony kivitelezését.

Az SAP megoldása segíti a felhasználókat abban, hogy a REACH rendeletből eredő követelmények megvalósításával járó költségeket csökkentsék és időt is megtakarítsanak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés