Connect with us

technokrata

Nagy sebességű egyetemi hálózat D-Linkre építve

Dotkom

Nagy sebességű egyetemi hálózat D-Linkre építve

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma (DEAC) – korábban Debreceni Agrártudományi Egyetem – az agrár-felsőoktatás, kutatás, szaktanácsadás központja és koordinátora a Tiszántúlon.

A központ két karán 3500 hallgatót képeznek mintegy 400 oktatóval és dolgozóval. A DEAC hálózata 17 épületet foglal magában, beleértve 12 gyakorlótermet és 2 kollégiumot. Az agrártudományi centrum különböző helyiségeiben összesen hozzávetőleg 800 számítógép szünetmentes működését és összekapcsolódását kell biztosítani.

A Debreceni Egyetem mindig élenjárt az informatikai fejlesztések terén, azonban a hálózati infrastruktúra a szűkös pénzügyi források miatt nem mindig tudta követni a gyors technológiai változásokat. Az 1994-ben még korszerűnek számító hálózat 2005-re jelentősen elöregedett. Az időről időre végrehajtott ad-hoc fejlesztések csak rontottak a hálózat homogenitásán. Nem működött szoftveres hálózati menedzsment, de problémák voltak a hálózat biztonságával is.

A Debreceni Egyetem 2004 márciusában a HEFOP 4.1.2 programjára beadott pályázatában másfél milliárd forintot nyert el, melyből mintegy 300 millió forintot az informatikai alap-infrastruktúra fejlesztésére fordítottak.

Itt már lehetőség volt az alaposabb, hosszú távra előretekintő tervezésre. A beszerzések során nemcsak a pillanatnyi igényeket vettük figyelembe, hanem meg akartuk alapozni a jövőt is – mondja az egyetem informatikus munkatársa. – Ezért olyan berendezéseket választottunk, amelyek kapacitása, teljesítménye és az általuk kínált szolgáltatások színvonala meghaladta az akkori igényeket, viszont szilárd alapot ad a továbblépéshez – mondja Guthy Zsolt, az egyetem agrártudományi karának informatikai rendszermérnöke.

A 2005-re aktualizált tervek szerint az egyetem belső gerinchálózata továbbfejleszthető tíz gigabitesre az eszközök lecserélése nélkül, mint ahogy az egyes munkaállomásokhoz is egy gigabites vonalak érjenek el. Egységes, könnyen kezelhető eszközpark kiépítését tűzték ki célul: ennek érdekében lehetőleg egyetlen gyártótól igyekeztek az eszközöket beszerezni, és azokból is lehetőleg minél kevesebb típust. A nyertes gyártó végül a D-Link lett.

Az Agrártudományi Centrum alprojektjéhez a szóba jöhető gyártók közül a D-Link menedzselhető switcheit találták legalkalmasabbnak. Ezzel a rendelkezésre álló költségkeretből meg tudták valósítani valamennyi elképzelésüket. A D-Link xStack megoldása stabil, megbízható, egyszerűen menedzselhető, és a NetDefend nagyvállalati tűzfalnak köszönhetően valóban biztonságos hálózatot eredményezett. A hálózat kiválóan szegmentálható, szegmensenként meghatározott jogosultságokkal és sávszélességgel mindig optimális hálózati teljesítmény biztosítható.

A DXS-3350SR switch stabil 10GE átvitelre képes, ezenfelül pedig 48 gigabit porttal rendelkezik. Olyan új generációs eszköz, amely rendkívül kedvező áron teszi elérhetővé az elvárt modern hálózati technológiákat, és egyben kiemelkedő teljesítményre képes. A kedvező árban nincsenek rejtett aknák, az optikai modulok, kábelek és az ingyenes frissítések mind a vételárban foglaltatnak, ráadásul az xStack switchekhez a D-Link ingyenesen biztosította teljes körű SNMP-menedzsmentszoftverét, a D-View-ot.

Az új infrastruktúra kiépítése során (néhány kivétellel) az összes aktív hálózati eszközét lecserélte az egyetem. Közel három tucat hálózati kapcsolót és néhány kiegészítő modult állítottak üzembe. Ezek a kapcsolók útválasztóként is üzemelhetnek, azaz valójában két eszköz funkcionalitását ötvözik egyetlen eszközben. Ugyancsak könnyen kialakítható velük virtuális hálózat (vlan), vagyis a fizikailag egymás közelében lévő számítógépek egymástól teljesen elszigetelt hálózati szegmensben működhetnek. Ezen virtuális magánhálózatok működtetésére időközben az egyetem egy DFL-1600 NetDefend Középvállalati tűzfalat is vásárolt, melynek beüzemelése a napokban ért véget, így lehetővé vált, hogy a távoli felhasználók biztonságosan elérjék a belső egyetemi rendszereket, a központi felhasználóazonosítás és -hitelesítés, valamint elektronikus aláírási szolgáltatások megbízhatóan működjenek.

Olyan hálózati megoldást kerestünk, amely képes lépést tartani a várható technológiai fejlődéssel. A D-Link xStack switchei már ma is kiváló teljesítményt nyújtanak, a bővítési lehetőségek pedig szinte korlátlanok. Elégedettségünket tovább növeli, hogy más potenciális gyártók termékeihez képest lényegesen kisebb ráfordítással építhettük ki rendszerünket – foglalta össze választásuk indokát Guthy Zsolt, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának informatikai rendszermérnöke.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák