Connect with us

technokrata

Elbocsátások a kanizsai GE-nél

Dotkom

Elbocsátások a kanizsai GE-nél

Nem tervez csoportos létszámleépítést, de év végéig 224-gyel csökkenti a létszámot nagykanizsai fényforrásgyárában a General Electric (GE).

Marton István, Nagykanizsa polgármestere, aki a cég több felsővezetőjével is tárgyalt a leépítésekről felröppent hírek kapcsán, azt mondta: az elmúlt három év keresleti változásai kedvezőtlenül érintették a GE magyarországi és különösen a mintegy 3 800 munkavállalót foglalkoztató nagykanizsai gyár gazdálkodását. A hagyományos izzólámpák tervezett betiltása, a fémek és nyersanyagok árának emelkedése, a fényforrástermékek árának stagnálása, az olcsó, Európán kívüli termékek, valamint a magyarországi munkaerő- és energiaköltségek emelkedése az erős forintárfolyammal együtt mind negatívan hatottak.

A polgármester idézett Phil Marshallnak, a GE Consumer and Industrial üzletág vezérigazgatójának szeptember 1-jén kelt leveléből, amely szerint “néhány Magyarországon előállított termék már nem versenyképes”, az üzletág veszít piaci részesedéséből. A folyamatok ellen a GE nem sokat tehet, a világ egyik legnagyobbjaként számon tartott nagykanizsai fényforrásgyár állományára ugyanakkor hatással vannak a változások.

A vezérigazgató levelében közölte: év végéig 224 fővel kell csökkenteniük a nagykanizsai létszámot, de csoportos elbocsátásra nem lesz szükség, egyebek mellett azért, mert a határozott időre szóló szerződések addigra lejárnak. Még vizsgálják, hogy szükség lesz-e hasonló méretű létszámleépítésre a következő évben a nagykanizsai gyárban, ahol a gyártás mintegy kétharmadát nem hagyományos izzók készítése adja. Az autólámpák és kompakt fénycsövek piacát azonban ugyancsak érinti a globális verseny – idézett a levélből Marton István. A polgármester szerint tárgyalópartnerei hangsúlyozták: “sehol a világon, így Nagykanizsán sincs kapcsolat az esetleges globális átszervezés és a Consumer and Industrial üzletág munkaerő-állományának alakulása között”.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek