Connect with us

technokrata

Megnégyszereződött a botnetek összmérete

Dotkom

Megnégyszereződött a botnetek összmérete

Elemzők szerint lehet, hogy a gyerekek felelősek azért, hogy a nyár három hónapjában nagyjából négyszeresére nőtt a botnetek összesített mérete.

A meglepő volumennövekedésről a ShadowServer nevű általános kártevőfigyelő szervezet számolt be elsőként – írja a VirusBuster hírlevele a Softpedia.com-ra hivatkozva. Ugyanebben a 90 napos időszakban az IT-károkozók frontján nem következett be hasonló ugrásszerű változás, és ez tény arra utal, hogy igazuk lehet az úgynevezett “SQL-kódbeillesztéses elmélet” híveinek. A felhasználók által kitöltendő webes adatbeviteli mezőkbe ágyazott rosszindulatú kódot ugyanis be lehet juttatni a kiszolgálók SQL-adatbázisaiba, ha azok nincsenek megfelelően körbebástyázva.

A hackereknek minden okuk megvan rá, hogy növeljék a botnetjeik méretét, hiszen minél nagyobbak, annál több jövedelmet lehet velük termelni. Busás haszonnal jár például, ha bérbe adják a botneteket más rosszindulatú támadóknak. Az efféle “szolgáltatások” iránt ugyanis óriási az igény, és ez komoly hajtóereje lehet az illegális hálózatok méretnövekedésének.

Elemzők szerint a nyári szünet is oka lehet a botnetek növekedésének. A gyerekek ugyanis ilyenkor lényegesen több időt töltenek el a számítógépeik előtt. Mivel ők egyébként is a legfogékonyabbak a különféle webes támadásokra, ezért elképzelhető, hogy a több számítógépezésre fordított idő alatt ők szedték össze azokat a fertőzéseket, amelyek a botnetek részeivé tették PC-iket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle