Connect with us

technokrata

Eljött a kalóztermékek alkonya?

Dotkom

Eljött a kalóztermékek alkonya?

RFID-chipek kriptográfiával.

Nehéz idők elé néznek a termék-kalózok. A Siemens kifejlesztette egy hamisítás-biztos RFID-chipet, amellyel mindenfajta árucikk valódisága ellenőrizhető. A digitális aláírás elvéhez hasonlóan a termékre erősített chip igazolni tudja saját valódiságát és így a termékét is, amelyhez hozzá van erősítve. Emellett további adatok – mint például a termék eredetének megadása vagy sorozatszám – is tárolhatók a chipben. A chipben lévő adatok illetéktelen kiolvasása, lehallgatása illetve másolása lehetetlen. Az első prototípusokat nemrég mutatta be a Siemens

Ma már alkalmazások egész sora használja az RFID-címkéket (tag). Egyike ezeknek szupermarketekben van, ahol a vonalkódok helyett a mindössze centiméter-méretű címkék tárolják a termék-adatokat, és sugározzák integrált rádióadójuk segítségével az olvasókészülékekbe. Ugyanez a technológia használható épületek beléptető rendszereiben, vagy konténerek mozgásának nyomon követésére. Mindezekre igaz azonban: ahogy nő az alkalmazási területek száma, úgy nő a visszaélések kockázata. Ilyen visszaélések leginkább a chip által az olvasókészülék felé sugárzott rádiójelek lehallgatásán alapulnak, amelynek célja leggyakrabban az adatok üres, írható RFID chipekbe másolása, azaz az eredeti chip klónozása.

A Siemens központi K+F részlege, a Corporate Technology (CT) ezért kifejlesztett egy biztos autentikációs eljárást RFID chipekre, amelynek alapja az úgynevezett Public Key kriptográfia. Ennek az a lényege, hogy a chip a saját egyedi (privát) kulcsával kódolja az olvasókészülék hozzá intézett (ellenőrző) kérdését. A kérdésre adott válasz helyességét a vevőkészülék a hozzátartozó nyilvános kulcs segítségével a másodperc tizedrésze alatt ellenőrizheti.

Eddig az ilyen eljárások az apró RFID-chipek esetében az elégtelen műveletvégző sebesség és az energia-ellátás hiánya miatt nem voltak lehetségesek. Azonban az algoritmusok optimalizálásával a Siemens kutatói a szükséges számítási teljesítményt lényegesen lecsökkentették. Emellett programozható processzor helyett most fix, nem-programozható áramköri elemeket alkalmaznak. Ezáltal az energia-igény és a chip költség-szempontból fontos mérete is számottevően kisebb lett.

A hamisíthatatlan chipeket főleg ott célszerű alkalmazni, ahol a másolás illetve a kalóztermékek elleni védelemhez elemi érdek fűződik: például gyógyszerek, nagy értékű ruházati cikkek vagy jármű- és gépalkatrészek esetében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek