Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kelet- és Délkelet-Európa a befektetők kedvence

Dotkom

Kelet- és Délkelet-Európa a befektetők kedvence

A CB Richard Ellis legfrissebb, a közép- és kelet-európai ingatlanbefektetési piacról szóló felmérése szerint a kereskedelmi ingatlanok befektetési piacának forgalma az első félévben elérte az 5,9 milliárd eurót.

Habár a befektetések szintje 14 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti, a Közép- és Kelet-Európában megkötött tranzakciók értéke 22 százalékkal nagyobb, mint 2006 első félévében. A CBRE szakértői szerint a későbbiekben a befektetői aktivitás a régióban jelentősebb lesz, mint máshol Európában, ahol a pénzügyi piacokon tapasztalható visszaesés hatása erősebb volt. Ezt az is alátámasztja, hogy az elmúlt félévben a közép- és kelet-európai befektetések értéke már a teljes európai piac 9,3 százalékát tette ki, szemben a 2007-es hat százalékkal. A finanszírozási háttér gyengülése, a világgazdasági lassulás kilátásainak erősödése és általában a piaci bizonytalanságok maradtak azok a fő okok, amelyek a befektetések lassulása mögött állnak. A vevők árakkal kapcsolatos elvárásai megváltoztak: amíg a jelenlegi tulajdonosok profitálnak az ingatlanok magas kihasználtságából, az emelkedő jövedelmekből és a befektetés növekvő hozamából, addig nem áll érdekükben a gyors eladás. A kelet-közép-európai régió számos országában ez a helyzet, habár a befektetői kereslet inkább Kelet- és Délkelet-Európában nőtt igazán. Bulgáriában és Oroszországban például jelentősen, 79, illetve 29 százalékkal bővült a befektetési volumen 2008 első felében az egy évvel korábbi szinthez képest.

A befektetések döntő többsége (74 százalék) a régió fővárosaiba áramlott, az alpiacokat tekintve pedig az irodapiac (34 százalék) és a kiskereskedelmi ingatlanpiac (32 százalék) képviselte a legnagyobb befektetéseket. A régióban megfigyelhető tendencia az is, hogy a tulajdonosok által használt ingatlanokat befektetők vásárolják meg. Az összes tranzakció öt százaléka (291 millió euró, 70 milliárd forint) hasonló, vétel-visszabérlés tranzakció formájában valósult meg, szemben a 2007-es év 178 millió eurós forgalmával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés