Connect with us

technokrata

Nevünk kezdőbetűje miatt ömlik a spam?

Dotkom

Nevünk kezdőbetűje miatt ömlik a spam?

Kiderült, hogy nem mindegy, milyen betűvel kezdődik e-mailcímünk.

A felhasználók többségének e-mailcíme valamilyen formában jelzi tulajdonosa nevét. Ez azonban „szerencsétlen” kezdőbetű esetén akár azt is jelentheti, hogy jóval több nem kívánt levelet kapunk, mint a más, kevésbé frekventáltabb betűvel kezdődő e-mailcímmel bíró társaink, pusztán nevünk miatt. Erre világított rá nemrég egy elemzés, melyben több mint félmilliárd(!), szemétnek minősített üzenetet vizsgáltak át.

Dr. Richard Clayton, a Cambridge-i Egyetem számítástechnikával foglalkozó tudósa rájött, hogy az „A”, „M”, „S”, „R”, „P” betűvel kezdődő e-mailcímek az átlagnál 40 százalékkal több spamet kapnak. A lista másik végén a „Q” és a „Z” betű állt, ezek a címek az átlaghoz képest 20 százalékkal kevesebb elektronikus szemétnek váltak célpontjaivá. Ennek oka az automatizált e-mailcím-generálásban keresendő: a spammerek ugyanis nem csak létező címekre küldik el nem kívánt üzeneteiket, hanem véletlenszerűen (vagy szótárak alapján) generálnak hatalmas listákat. Ezen listák egyes elemei nem feltétlenül tartalmaznak valós e-mailcímeket – de közülük jónéhány igen. Ráadásul az egyik szolgáltatónál bevált nevek egy másik e-mailszolgáltatónál is sikerrel kecsegtetnek. A bevált nevek nagyobb része pedig többnyire a fent felsorolt betűkkel kezdődik.

Február elseje és március 27-e között végezte kutatását Dr. Clayton, aki a Demon nevű internetes szolgáltatást használók 550 millió e-mailjét elemezte ki. A tudós szerint ugyanakkor további kutatásokra van szükség, mert némi anomáliát tapasztalt a vizsgálódás során. Például az „U” betűvel kezdődő e-mailcímek kiugróan magas, a többit nagyjából 50 százalékkal meghaladó mértékben részesültek spamben – annak ellenére, hogy viszonylag kevés, ezzel a betűvel kezdődő e-mailcímre akadt a derék brit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle