Connect with us

technokrata

Fertőző MP3-lejátszók

Dotkom

Fertőző MP3-lejátszók

World of Wormcraft – fordulat a vírusok toplistáján.

A NOD32 antivírus rendszert gyártó ESET statisztikai rendszere képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére, és nem csupán az e-mailekben terjedő károkozókról ad átfogó képet, hanem a számítógépet HTTP protokollon keresztül, böngészés közben megfertőzőkről is. A lista egyaránt tartalmazza a vírusokat, a kémprogramokat és a kéretlen reklámprogramokat is, azok elterjedtségének arányában.

Az augusztusi magyar toplista 10 szereplője az összes fertőzés 37,97 százalékáért felel, a további, megközelítőleg 62 százalékon már sok, kisebb arányban előforduló kártevő osztozik. A szereplők gyakorlatilag nem változtak az elmúlt hónapokban, ami azt jelenti, hogy a magyar internetezők ugyanazoknak a fertőzéseknek vannak kitéve június óta.

World of Wormcraft
Érdekesség azonban így is akad, csak ki kell tekintenünk a nemzetközi porondra. A világ első számú vírusa jelenleg a Win32/PSW.OnLineGames, 16,13%-os fertőzési aránnyal. Ez a károkozó az online játékosokat – például a World of Warcraft, vagy akár a Second Life látogatóit – veszélyezteti. A családba tartozó trójaiak általában billentyűzetfigyelő képességekkel rendelkeznek, és nem ritkán rootkitként képesek elrejteni magukat, így láthatatlanok maradnak még egyes vírusirtók számára is.

Működés közben az online játékosok adatait továbbítják készítőik számára, akik a felhasználói fiókba történő belépéshez szükséges login és jelszó páros megszerzése után egyszerűen elrabolják a kialakított karakterekhez tartozó virtuális értéktárgyakat. Az így megszerzett mágikus fejszék, varázsköpenyek és egyéb eszközök aztán nem ritkán az eBayen és más hasonló aukciós oldalakon cserélnek gazdát – valódi pénzért.

Védekezni fontos!
Ennél is figyelemfelkeltőbb, hogy az úgynevezett INF/Autorun vírus immár második helyre jött fel világviszonylatban, 3,74%-os fertőzési aránnyal. Az autorun.inf konfigurációs fájl a hordozható eszközökön – például az USB-kulcsokon vagy az MP3-lejátszókon – található, és eredetileg azokról a programokról tartalmaz információt, melyeknek el kell indulniuk az eszköz csatlakoztatásakor. Így például egy lejátszó általában a zenegyűjteményt, egy USB-kulcs a Windows Intézőt indítja el.

A vírusok készítői felismerték a hordozható zenelejátszók fokozódó népszerűségét, és olyan károkozókat készítenek, melyek súlyos következményekkel járnak a felhasználók számára. Mivel több olyan kártevő is van, ami képes magát ezekre az eszközökre másolni, az inf.autorun fájl felhasználásával lehetségessé válik a különböző vírusok lefuttatása. A helyzet komolyságát jelzi, hogy mialatt a Magyarországon legelterjedtebb ESET NOD32 Antivirus program heurisztikus módszerekkel a károkozó új variánsait is felismeri, még az ESET szakértője, Randy Abrams is azt javasolta blogjában a felhasználók számára, hogy kapcsolják ki a Windowsban azt a funkciót, mely automatikusan lefuttatja az autorun.inf fájl tartalmát egy hordozható eszköz csatlakoztatásakor. A szakértő szerint ez mindenképpen jobb és kevésbé idegesítő megoldás, mint az antivírus rendszerre hagyatkozni. A felhasználók tulajdonképpen semmit sem veszítenek – maximum egy plusz kattintással indítják el a zenegyűjteményt vagy a Windows Intézőt –, de biztonságot élveznek a károkozóval szemben.

Mindez minket is érint, mivel a károkozó egy variánsa, a Win32/Autorun a magyar toplista 8. helyére küzdötte már fel magát. Ez egy olyan vírus, ami a saját programkódjának az elindítását egy autorun.inf fájl segítségével éri el. (Aki szeretné megfogadni a tanácsot, és ki szeretné kapcsolni az automatikus lejátszási funkciót, ezen a linken talál információkat.)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle