Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ötven százalékkal nőtt az Externet eredménye

Dotkom

Ötven százalékkal nőtt az Externet eredménye

Közzétette első féléves gyorsjelentését a tőzsdén idén májusban debütált Externet.

Az econet leányvállalata az első hat hónapban az egy évvel korábbinál (figyelembe véve az azóta végrehajtott akvizíciók hatásait) 53 százalékkal magasabb EBITDA-eredményt termelt, az amortizáció, adók és pénzügyi sorok adatait nem tartalmazó nyereség nagysága megközelítette a 200 millió forintot. Ennek alapján úgy tűnik, teljesíthető a társaság vezetése által a bevezetéskor ígért 400 millió forintot meghaladó EBITDA-eredmény. Bár a gyorsjelentés mellé kiadott közlemény szerint a társaság vezetése megerősítette a korábbi 3,5-4 milliárd forint közötti árbevételről szóló tervét is, ez valójában a várakozások enyhe csökkentését takarja, korábban ugyanis egyértelműen 4 milliárd forint körüli bevételi tervet kommunikált az Externet. Az első féléves számok tükrében érthető az ezzel kapcsolatos óvatosság, a cég az első hat hónapban ugyanis “csak” 1,5 milliárd forintnyi árbevételt termelt, ami bő 540 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ebből mintegy 90 millió forint az organikus fejlődés eredménye, a fennmaradó rész az időszak során végrehajtott akvizícióknak tudható be. Az adózott eredmény növekedése nem különösebben lenyűgöző – mindössze 16 százalékos -, leginkább annak a következménye, hogy a cég 64 millió forintot költött a tőzsdei bevezetésre és az akvizíciókra – ám ezek a költségek csak egyszer jelentkeznek.

Bár az adsl-piac növekedése lassult az idei első félévben, a társaság mégis optimista: úgy látják, az Externet a jövőben tovább növelheti részesedését a piacon – köszönhetően egyebek mellett a szolgáltatóváltás egyszerűsítésének, de legfőképp annak, hogy a cég szolgáltatásai a harmadik negyedévtől szinte az ország teljes területén elérhetők lesznek. A nyereséget növelheti a felvásárlások kapcsán jelentkező szinergikus hatások kihasználása is, valamint az, hogy a társaság immár saját jogon is belép a hangszolgáltatási piacra.

A részvények árfolyama a gyorsjelentés hatására 20 százalékkal emelkedett, ám ez inkább a csekély – mindössze 15 ezer darabos – közkézhányadnak, mintsem az eredmények okozta kirobbanó meglepetésnek tudható be.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés