Connect with us

technokrata

Számítógépes vírus az űrben

Dotkom

Számítógépes vírus az űrben

Elszabadul és fejünkre esik-e az űrállomás a digitális kártevő miatt, vagy csak vaklárma az egész? Cikkünkből kiderül.

Hatalmas bakit követtek el a Nemzetközi Űrállomáson („nehéz szó”), azaz az ISS-en (International Space Station) dolgozó asztronauták, illetve a kiszolgáló személyzet: digitális vírust juttattak fel az űrbe. Egyelőre nem tudni, mi módon; de a bűnös nagy valószínűséggel az egyik űrhajós pendrive-ja lehetett. A NASA a napokban elismerte, hogy még július során a fellőtt laptopok megfertőződtek a Gammima.AG nevű kártevővel. Sőt, őszinteségi rohamában azt is bevallotta az amerikai űrkutató hivatal, hogy ez már nem az első eset; illetve jelenleg is vizsgálják, miként történhetett ez meg.

Maga a Gammima tavaly augusztusban jelent meg először a cybertérben, és ott azóta is kifejti „áldásos” tevékenységét. A férget arra hozták létre, hogy fertőzzön meg annyi komputert, amennyit csak tud, majd az áldozatul esett számítógépekre keyloggert telepítsen. Ez utóbbi segítségével pedig népszerű internetes játékok accountjaira vadászik – az ellopott felhasználóneveket és jelszavakat továbbítja alkotójának, aki minden bizonnyal zsarolásra vagy online értékesítésre használta, használja az adatokat.

De térjünk vissza a zűrös esetre (bocsánat a szóviccért)! Az űrkutatási hírekkel foglalkozó Spaceref szerzett tudomást a történtekről, és fordult a NASA-hoz magyarázatért. A hivatal elismerte az esetet, de sietett leszögezni, hogy sem parancsnoki, sem vezérlő rendszerek nincsenek veszélyben a digitális kártevő miatt. A megfertőzött laptopok tulajdonképpen két célt szolgálni hivatottan kerültek fel az ISS-re: az asztronauták táplálkozási programját követik velük nyomon, illetve rajtuk keresztül létesítenek e-mailes kapcsolatot a Földdel az űrhajósok.

Orbitális hiba (ismét elnézést a szóviccért), hogy a noteszgépek nem rendelkeznek antivírus szoftverrel, így tulajdonképpen az a szerencse, hogy csak egy, az adott környezetben viszonylag ártalmatlan kártevőt sikerült bekapni. Okulva az esetből, az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy IT-biztonsági rendszerrel látja el a fent szolgálatot teljesítő számítógépeket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek