Connect with us

technokrata

Lassuló vágta a mobiltelefon-piacon

Dotkom

Lassuló vágta a mobiltelefon-piacon

A világgazdaság növekedésének lassulása lefékezi a mobiltelefon-piac bővülését is – derül ki a technológiai szektorra specializálódott Gartner Group tanácsadó cég előrejelzéséből.

Az elmúlt évi 16 százalékos tempó után idén csak 11 százalék várható, ha dollárban hozzuk közös nevezőre az eladásokat akkor 11-ről kilenc százalékra lassul a mobiltelefonok értékesítésének növekedési üteme. A kedvezőtlen világgazdasági folyamatok miatt gyengébb kereslet mellett az is csökkenti a gyártók nyereségét, hogy a kemény versenyben kénytelenek folyamatosan mérsékelni termékeik árát. Ezt persze nem nézik jó szemmel a részvényesek, ezért tovább fokozódik a küzdelem, részben a feltörekvő országok vidéki térségeiben elérhető potenciális ügyfelekért – mivel ezekben a régiókban még nem telített a piac -, részben az okos, de drága telefonok vásárlóinak megszerzéséért. A Gartner szerint a nyugat-európai piac stagnálni fog 2008-ban: az első negyedév 16, illetve a második nyolcszázalékos visszaesését kompenzálhatja az ősszel megjelenő új telefonok sikeres értékesítése. A világon egyébként április-júniusban 304,7 millió mobiltelefon kelt el. A feltörekvő piacok élénk keresletének köszönhetően ez 11,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Tavaly a készülékek 63 százaléka már a fejlett világon kívül talált új gazdára.

A China Mobile, a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója 51 százalékkal, 30,7 milliárd jüanra (4,48 milliárd dollár) növelte nettó nyereségét a második negyedévben. A társaság agresszíven terjeszkedik vidéken, mert a nagyvárosokban kezd telítetté válni a piac.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák