Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassuló vágta a mobiltelefon-piacon

Dotkom

Lassuló vágta a mobiltelefon-piacon

A világgazdaság növekedésének lassulása lefékezi a mobiltelefon-piac bővülését is – derül ki a technológiai szektorra specializálódott Gartner Group tanácsadó cég előrejelzéséből.

Az elmúlt évi 16 százalékos tempó után idén csak 11 százalék várható, ha dollárban hozzuk közös nevezőre az eladásokat akkor 11-ről kilenc százalékra lassul a mobiltelefonok értékesítésének növekedési üteme. A kedvezőtlen világgazdasági folyamatok miatt gyengébb kereslet mellett az is csökkenti a gyártók nyereségét, hogy a kemény versenyben kénytelenek folyamatosan mérsékelni termékeik árát. Ezt persze nem nézik jó szemmel a részvényesek, ezért tovább fokozódik a küzdelem, részben a feltörekvő országok vidéki térségeiben elérhető potenciális ügyfelekért – mivel ezekben a régiókban még nem telített a piac -, részben az okos, de drága telefonok vásárlóinak megszerzéséért. A Gartner szerint a nyugat-európai piac stagnálni fog 2008-ban: az első negyedév 16, illetve a második nyolcszázalékos visszaesését kompenzálhatja az ősszel megjelenő új telefonok sikeres értékesítése. A világon egyébként április-júniusban 304,7 millió mobiltelefon kelt el. A feltörekvő piacok élénk keresletének köszönhetően ez 11,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Tavaly a készülékek 63 százaléka már a fejlett világon kívül talált új gazdára.

A China Mobile, a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója 51 százalékkal, 30,7 milliárd jüanra (4,48 milliárd dollár) növelte nettó nyereségét a második negyedévben. A társaság agresszíven terjeszkedik vidéken, mert a nagyvárosokban kezd telítetté válni a piac.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés