Connect with us

technokrata

Ügyféladatok, alkalmi vétellel

Dotkom

Ügyféladatok, alkalmi vétellel

Egymillió ügyfél bankszámlaszáma, telefonszáma, anyja neve és aláírásmintája – különlegesen értékes zsákmány lenne minden adattolvajnak, ehhez képest valaki már 35 fontért hozzájutott a mindezt tartalmazó számítógéphez az eBay online árverési oldalon.

Az ügyfeleknek szerencséjük volt, mert a vevő, egy oxfordi it-menedzser nemcsak értett ahhoz, amit megvásárolt, hanem becsületes is volt: fellármázta a sajtót. Elsőként a The Daily Mail írta meg, hogy mit is adott el a Graphic Datához tartozó Mail Source adatfeldolgozó társaság egy alkalmazottja, aki nem távolította el az érzékeny adatokat a gép merevlemezéről. Az eBay most azt várja a vevőtől, hogy haladéktalanul juttassa vissza a számítógépet a Graphic Datához – nyilatkozta a BBC-nek az online aukciósház szóvivője, azt is hozzátéve, hogy tisztázni akarják, hogyan kerülhetett az fel az ő oldalukra. A Mail Source szóvivője a Guardianben az alkalmazott jóhiszemű tévedésének nevezte a történteket, közölve azt is, hogy tudják, ki követte el. A társaság nagyon sajnálatosnak tartja a történteket és megtesz minden lehetséges lépést az adatok visszaszerzésére – tette hozzá a szóvivő.

A lépéseket az American Express, a Royal Bank of Scotland és leányvállalata, a NatWest illetékesei és ügyfelei kísérhetik a legnagyobb érdeklődéssel, tekintve, hogy sajtóértesülések szerint e három társaság ügyfeleinek adatai kerültek ki. A bankokat pedig törvény kötelezi arra, hogy vigyázzanak a birtokukba jutó személyes információkra – tavaly a brit pénzügyi felügyelet 980 ezer font bírságot szabott ki a Nationwide Building Societyre azért, mert egy alkalmazottja otthonából elloptak egy ügyféladatokat tartalmazó laptopot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák