Connect with us

technokrata

Jóval hatékonyabbá válik a processzorhűtés

Dotkom

Jóval hatékonyabbá válik a processzorhűtés

Maradnak a ventilátorok, de egy új módszernek köszönhetően jelentősen javul teljesítményük.

Prototípusként már be is mutatta az Intel azt a ventilátort, amely természetesen továbbra is a processzormag által termelt meleg levegő elszállításával csökkenti a CPU-kat érő hőterhelést, ám ezt a mostani megoldásokhoz képest jóval hatékonyabban teszi. Bradley Urban, a vállalat hőtechnológiás eszközök fejlesztésével foglalkozó részlegének egyik mérnöke szerint: „Ugyanazzal a fogyasztási értékkel és hangerővel rendelkezik, mint a jelenlegi ventilátorok.”

Változatlan paraméterei ellenére egy dologban mégis jobb, mint elődjei: egységnyi idő alatt kétszer annyi levegőt képes megmozgatni. Ezt úgy érték el, mondta Urban, hogy polisztirénhabból készült csapágyat használtak fel, amely dupla olyan gyorsabban mozog, mint a korábbi technológiára alapuló megoldások hasonló eleme. A mérnök elmondása szerint mindössze egy évre volt szükségük ahhoz, hogy kitalálják, miként lehet a gyorsabb ventilátort alkalmazni az ultravékony noteszgépekben.

Habár jól állnak a fejlesztéssel az Intel mérnökei, a technológia még korántsem forrott ki. Urban közölte, hogy amint kész lesznek a végleges típussal, azonnal gyártani is fogják – erre azonban nem az idén kerül sor. „Talán két év.” – becsülte a szakember a kereskedelmi forgalomban való megjelenésig hátralevő időt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák