Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új típusú internetes támadás: fenyegető reklámok

Dotkom

Új típusú internetes támadás: fenyegető reklámok

Ki hitte volna: Flash-es reklámok miatt „félni kell” a felülírhatatlanná váló vágólaptól is.

„Minek nekem antivírus program? Tudom jól, hova nem szabad kattintani, amúgy is minden frissítést feltelepítek, és nem látogatok veszélyes oldalakat. Nem fertőzheti meg semmi a számítógépemet.” Ismerős? A most következő cikk rávilágít arra, hogy miért nem szabad elbizakodottnak lenni akkor sem, ha úgy hisszük, mindent megtettünk PC-nk védelméért (és főleg akkor nem, amikor akadnak még hiányosságok a rendszer védelmén).

Amint arról a Sophos nemrég beszámolt, olyan, Flash-alapú támadás van terjedőben, amely a website-okon elhelyezett reklámokból támad az internetezőre. Részletesen ugyan nem ismertetett módon működik, de annyit elárult az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat, hogy a kód képes a webező vágólapjára linket rakni, amit aztán a cybertámadó reményei szerint az óvatlan delikvens beilleszt mindenhova – e-mailekbe, blogokba, üzenőprogramokba. Ezzel pedig egy olyan webhelyet reklámoz, amelyen ál-antivírus szoftvert terjesztenek.

Nincsen biztonságban az sem, aki úgy gondolja, hogy nem látogat olyan webhelyeket, amelyek veszélyesek lehetnek. A Sophos közlése szerint a fenti reklámokat már látták felbukkanni az MSNBC.com-on, a Newsweek.com-on és a Digg.com-on is, amelyek pedig mind legális célból létrejött, közismert és megbízhatónak tartott website-ok. Az itt „megfertőződött” áldozatok arról számoltak be, hogy egy „xp-vista-update” szöveget is tartalmazó URL került a vágólapjukra, amit aztán nem sikerült felülírni más tartalommal, hiába próbáltak meg más szöveget kijelölni és CTRL+C-vel vágólapra menteni. A The Register beszámolója szerint csak a számítógép újraindítása tudta kitakarítani a linket.

Gyakorlatilag ami kicsit is nagyobb „értelemmel” bír, mint egy számológép, az veszélyben van. Szakértők szerint a Flash multiplatformos mivolta miatt a Mac-ek, a Windows-os és linuxos PC-k, a Firefoxot, Internet Explorert, Safarit futtató komputerek felhasználói mind veszélynek vannak kitéve, olvasható a ZDNeten.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés