Connect with us

Új műholdak Európában – rendszer-üzemeltetők kerestetnek

Dotkom

Új műholdak Európában – rendszer-üzemeltetők kerestetnek

Az Európai Bizottság pályázati felhívást intézett az európai szintű műholdas hírközlési szolgáltatásokat biztosító vállalkozásokhoz – tudatta a bizottság magyarországi képviseletének közleménye.

Az egyebek mellett nagy sebességű adatátvitelt, mobiltelevíziózást, katasztrófa-kárenyhítést és távgyógyászatot nyújtó szolgáltatók most első ízben egységes európai kiválasztási eljárás, nem pedig 27 különböző nemzeti feltételrendszer alapján nyerhetik el a megbízást. Erre az Európai Unió mobil műholdas szolgáltatásokról szóló új határozata nyújt módot, amely ez év júliusában lépett hatályba. A mobil műholdas rendszerek rádiófrekvenciák igénybevételével biztosítanak szolgáltatásokat adott mobil földfelszíni állomás és egy vagy több űrbeli vagy helyhez kötött földfelszíni állomás között. Az új európai kiválasztási eljárásnak köszönhetően 2009-től a vállalkozások Európa egész területén innovatív, vezeték nélküli szolgáltatásokat biztosíthatnak egy erre a célra fenntartott frekvenciatartományon belül.- A mobil műholdas szolgáltatások rendkívüli előnye, hogy az Európai Unió területének csaknem egészét lefedve, nemzeti korlátok nélkül, sokmilliónyi európai polgárhoz juttathatók el. Példátlan lehetőségeket tartogatnak nemcsak a nagyvárosokban, hanem a vidéki, gyérebben lakott területeken élők számára is – jelentette ki Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalmi és médiaügyi biztosa (képünkön). – Ezek a műholdas szolgáltatások mindazonáltal jelentős beruházást igényelnek, s így egyszerű és zökkenőmentes eljárások, valamint hosszú távú jogbiztonság nélkül elképzelhetetlenek. Ez a megfontolás vezérelte a bizottságot, amikor az Európai Parlamenttel és a Miniszterek Tanácsával szoros együttműködésben rekordidő, mindössze tíz hónap alatt kidolgozta a mobil műholdas szolgáltatásokat nyújtó rendszer-üzemeltetők kiválasztásának egységes, közösségi eljárásrendjét. Elmondhatjuk, hogy Európában már nem 27 különböző, hanem egyetlen, közös piacon versenghetnek a mobil műholdas szolgáltatók. Most tehát rajtuk a sor. Remélem, éles verseny bontakozik ki a rendszer-üzemeltetők között, és Svédország legészakibb csücskétől Spanyolország legdélibb részéig minden európai fogyasztót megtalálnak majd műholdas hírközlési szolgáltatásaikkal. Ezzel egyben megnyithatják az utat az első műhold pályára állítása előtt, amelyre akár már 2009-ben sor kerülhet.

Az érdekelt vállalkozások 2008. október 7-ig nyújthatják be pályázataikat az Európai Bizottsághoz. A kiválasztási eljárás első szakaszában a pályázóknak arról kell tanúbizonyságot tenniük, hogy technikailag és gazdasági hátterüket tekintve felkészültek a műholdas rendszerek időbeni üzembe állítására. A második szakaszban a jelentkezők többek között az alábbi területeken mérettetnek meg: a szolgáltatások kiépítésének sebessége az összes tagállamot tekintve; a szolgáltatáskínálat, ezen belül a vidéki térségek számára biztosított szolgáltatások; a szolgáltatásokat igénybe vevő végfelhasználók száma, a közérdekű célok szolgálatának mértéke és a spektrumkihasználás hatékonysága. A tagállamok mindegyike köteles saját területén belül biztosítani a működés jogát a nyertes pályázónak. A pályázók számától függően a bizottság várhatóan 2009 első felében zárja le a kiválasztási eljárás első szakaszát. Az első ilyen típusú műholdak így már akár 2009-ben pályára állhatnak.

A bizottság pályázati felhívásának teljes szövege és bővebb háttér-információ az alábbi weboldalon olvasható: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/current/pan_european/index_hu.htmA műholdas hírközlési ágazat világviszonylatban 77 milliárd eurós piacot képvisel, amely 2007-ben további 16 százalékkal bővült. Csak műholdas szolgáltatásokból világszerte mintegy 38 milliárd euró bevétel származott. Az európai vállalatok meghatározó szerepet töltenek be e piacon: az európai űripar a műholdgyártás, a pályára állítás és a műhold-üzemeltetés világpiacának 40 százalékát tudhatja magáénak. A világ öt legnagyobb műholdrendszer-üzemeltetője közül három európai.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom