Connect with us

technokrata

Memorandummal harcolnak az illegális fájlcserélés ellen

Dotkom

Memorandummal harcolnak az illegális fájlcserélés ellen

Számos telekommunikációs, internet- és tartalomszolgáltató nagyvállalat – mint például a British Phonographic Industry, a Virgin Media, a BSkyB, az Orange -, valamint a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Association), továbbá a brit versenyhivatal és a kormány memorandumot írtak alá a napokban, amelyben önkorlátozó magatartásra szánják el magukat az illegális fájlcserélések csökkentése érdekében – adta hírül az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA).

A memorandum öt alapelvet fogalmaz meg, melyek kidolgozása és betartása nagyban hozzájárulhat az illegális fájlcserélés helyzetének javításához. Ezek közül az első egy összehangolt iparági megoldás kidolgozásának fontossága. A második alapelv értelmében az aláírók együtt dolgoznak majd a fogyasztók oktatásán, hogy egyre többen megértsék, a kreatív alkotás érték, és az érték illegális megosztása helytelen. A harmadik pont hangsúlyozza a felhasználóbarát online tartalomszolgáltatás további fejlesztését, az előfizetői vagy on-demand lehetőségek számának növelését, amely legális alternatívát kínálhat a jogsértő letöltőoldalakkal szemben. Az aláírók közös akarata továbbá egy olyan jelzőrendszer kidolgozása, amelynek segítségével az internetszolgáltató cégeket értesíteni tudják, amennyiben illegális használat történt rajtuk keresztül. Végül, az ötödik alapelv értelmében a versenyhivatal megbeszélésre hívja az aláírókat, amelynek témája az ismételt jogsértések elleni hatékony küzdelem eszközrendszerének kidolgozása.

Az aláírók továbbá meghatároztak egy öt pontból álló gyakorlati kódrendszert, amely tartalmazza azt, hogy mi tekinthető bizonyítéknak, hogyan kell fellépni, ha jogsértés gyanúja merül fel, mi a teendő az ismételt, jogsértő bűncselekmények elkövetőivel szemben, a jogsértő fájlcserélés következtében keletkezett károk megtérítésének szabályozását, valamint a fellebbezés menetét. Az aláírók megegyeztek abban, hogy a memorandumban foglaltakban való részvétel csupán lehetőség, nem kötelező a tartalomszolgáltatók és jogtulajdonosok számára.

Szerzői és szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése miatt indított eljárást a közelmúltban a rendőrség. Július 25-én állampolgári bejelentés érkezett XV. kerületi rendőrkapitányság ügyeletére, amely szerint a kerületi Bartók Béla utcában található egyik lakásban nagy mennyiségű, értékesítésre szánt másolt dvd, cd, valamint másolt számítógépes játékok találhatóak. A helyszínre kiérkező rendőrök a lakásban 6777 dvd- és cd-lemezt, valamint játékprogramot foglaltak le. Az ügyben a hatóság ismeretlen tettes ellen indított eljárást szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – adta hírül a napokban a BRFK. Az ASVA és a ProArt üdvözölte a rendőrség hasonló akcióit, és reméli, hogy az eset – ha a gyanú igazolódik – eljut a bírói szakba és ott súlyának megfelelő ítélet születik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák